С усъвършенстването на телефоните в тях се появяват все повече физически компоненти. Любопитни потребители постоянно се опитват да разберат устройството им и в този процес се появи феномен, който доби широка популярност: тих звук при разклащането на някои Android телефони. По-незапознатите реагираха с безпокойство на това "дрънкане", но специалистите побързаха да пресекат потенциални недостоверни слухове, преди да е станало прекалено късно.

От всички малки части и детайли, които са закрепени във вашето устройство, една от най-съвременните е камерата. Както е известно, флагманите имат едни от най-добрите камери, които някога са попадали в смартфоните. Под големия набор от елементи и тежки сензори на основната камера се намират останалите камери, които включват още по-впечатляващ набор от лещи. В действителност целият набор от елементи заема голяма част от самия телефон, повече от повечето други компоненти. Съответно шумът при разклащане всъщност не е вследствие разхлабени винтове, а обективът и сензорите в съответните стабилизатори на образа.  
OIS (оптичните стабилизатори на образа) работят по много специфичен и интригуващ начин. Изградени върху окачена система от материал, поглъщащ ударите, обективът или сензорът са свободно плаващи. Създадени на базата на концепцията за абсорбиране на инерцията на устройството, голяма част от лекото движение, което може да се прехвърли на телефона ви, докато правите снимки или записвате видеоклипове, се разсейва в OIS. Телефони като Galaxy S23 Ultra и Pixel 7 Pro имат доста впечатляващи OIS системи, специално създадени за телефото обективи. Тъй като Pixel 7 Pro достига 30-кратно увеличение, е необходима надеждна система за стабилизиране на изображението. Когато е в действие, този дрънчащ звук е ударът на сензора или обектива в стените на OIS - нейното максимално разширение във всяка посока. 
Съответно всяко появило се на пазара устройство с фокус върху телефото възможностите е доста вероятно да издава този звук. Специалистите са категорични в това отношение: ако желаете да се възползвате дълго време от тези възможности, по-добре се въздържайте от прекаленото "разклащане" на устройствата. Издръжливостта на OIS не е точна наука и често изглежда, въпреки че тя не се поврежда, все пак става дума за вътрешна подвижна част, податлива на износване.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Функцията Find My Device в Android скоро може да работи дори ако телефонът ви е изключен