Случвало се е на всеки: проучвате дадено нещо в търсачката, резултатите не са малко на брой, кликвате върху някой от тях и всъщност се оказва, че той не отговаря ни най-малко на темата. Натискате Back бутона, но като че ли той отказва или пък сайтът ви е хванал в капан. Разбира се, можете да продължите да кликате безуспешно или пък да затворите браузъра си, но ние търсим всички възможни решения на проблема, нали така?

За да го направим, първо да анализираме техниката - Google нарича този подход „манипулация на историята“. Въпросният уебсайт започва да изпраща спам в историята на търсенето ви с връзки, пренасочващи обратно към неговата страница, което прави бутона за връщане безполезен. Поради манипулиране на историята вашият уеб браузър смята, че трябва да се върне към страницата, на която вече сте.

Трикът, за който малцина подозират, е, че докато кликването върху Back бутона не прави нищо, то задържането му е съвсем друга работа. Независимо дали използвате Chrome, Safari или Firefox, на вашия смартфон или компютър, задържането на бутона за връщане на екрана разкрива конкретната история на търсене на този раздел или прозорец. Можете да изберете всяка връзка от списъка, дори ако това не е последният посетен сайт в този прозорец.

Смята се, че Google работят по този проблем от известно време, но както знаем - недоброжелателите винаги откриват начин. Ето защо не се отказвайте и използвайте вече споменатия малък трик.

Снимки: Unsplash

Виж още: След 26 години Internet Explorer изчезва завинаги

Тагове: