Google Authenticator е популярен избор за генериране на кодове за двуфакторно удостоверяване (2FA) в движение. Услугата е надеждна и сигурна, но винаги е имала един основен проблем: невъзможността да се синхронизират кодовете за удостоверяване между устройствата, което ви излага на риск да загубите достъп до всичките си акаунти за 2FA. Разбира се, има опция тези кодове да бъдат прехвърлени, но процесът е дълъг, досаден и често ненадежден. Най-големият риск е ако устройството бъде откраднато или просто решите да го подарите/препродадете - тези резервни кодове трябва да се съхраняват на сигурно място, за да преминете отново през процеса на настройване на цялата система. Това е досадно, ако имате десетки (или стотици) защитени акаунти, и направо катастрофално, ако нямате резервни кодове.  
Сега обаче Google направи първата стъпка в правилната посока, като активира синхронизирането на акаунти за всички кодове по подразбиране. 


Как работи синхронизирането на акаунти в Google Authenticator 

След като актуализирате приложението Authenticator в Android или iOS, ще откриете чисто нова икона на приложението и зелено изображение на облак в горния десен ъгъл. Това ви подсказва, че синхронизирането на акаунти е активирано и най-накрая можете да добавите колкото искате 2FA кодове в Authenticator, без да се притеснявате, че ще загубите достъп. Тази промяна, разбира се, е чудесно удобство, но има и някои условия. Ако някой все пак успее да влезе в профила ви в Google, той вече има достъп до всичките ви OTP. Google знае това и прави тази функция незадължителна. Ако искате да запазите акаунтите локално на устройството, можете да докоснете иконата на профила и да изберете "Използвайте Authenticator без акаунт". 
В тази област Google може да положи известни усилия. Те могат да се поучат от конкурентни приложения като Authy, което предлагат синхронизиране на акаунти, но изисква уникална парола за възстановяване на 2FA акаунти и има превключвател за премахване на други устройства от синхронизирането. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Шефът на Google уволни 12 000 души, но годишният му бонус за 2022 надмина всички очаквания