Microsoft Translator вече поддържа общо 129 езика, след като компанията добави долнолужишки с помощта на общността на лужишкия език. Тези, които имат нужда от достъп до преводи на този език, могат да ги получат чрез приложенията Microsoft Translator, Office и Translator for Bing. Според Microsoft долнолужишкият език се счита за силно застрашен език с по-малко от 7000 говорещи.

Долнолужишкият език е западнославянски език като полския или чешкия. Говори се в Източна Германия в Бранденбург и знаците в района са двуезични. Има и гимназия, в която децата се обучават на долнолужишки език.

Повечето от говорещите долнолужишки език днес са представители на по-старото поколение и постепенно познанията по езика може да намалеят. Чрез добавянето на поддръжка за него в Microsoft Translator хората ще могат да продължат да превеждат произведения, написани на езика, или дори да използват инструментите, за да обучават повече хора на езика.

Други начини, по които можете да се възползвате от тази опция, са чрез услугата Translator Microsoft Azure Cognitive Service, която ви позволява да добавяте превод на долнолужишки език към вашите приложения, уебсайтове, работни процеси и инструменти. Тя разполага и с функция за превод на документи, която позволява да се превеждат документи на езика, като се запазва форматирането. Освен това можете да използвате Translator с Cognitive Services, за да добавите неща като превод на реч и изображения към приложенията си.

 

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече можете да използвате Bard за кодиране на 20 езика