Когато през 1964 г. Ню Йорк е домакин на Световното изложение, Айзък Азимов, невероятен фантаст и професор по биохимия в Бостънския университет, прави опит да си представи света след 50 години... разбира се, ако не се стигне до ядрен катаклизъм, породен от Студената война. Ето какво е написал Азимов за The New York Times.

 

• Технологиите ще помагат на хората в неприятните им задължения. Кухненските машини ще могат да приготвят храна автоматично; да загряват вода, която да превръщат в кафе; да препичат хляб; да пържат, варят или правят бъркани яйца; да пекат бекон и т.н. Хората ще могат да избират закуската си вечерта, а тя ще бъде готова в точно определен час на следващата сутрин.

• Комуникациите ще бъдат от типа „звук и визия” - хората ще могат не само да чуват човека, с когото говорят по телефона, но и ще могат да го виждат. Екранът, на който ще се виждат образите, няма да бъде само за това – той ще може да се използва и за преглеждане на документи, разглеждане на снимки и четене на книги. Синхронизирани сателити, носещи се из Космоса, ще направят възможно директното обаждане към всяка точка на нашата планета, включително и метеорологичните станции в Антарктика.

 

 

• Хората ще продължат да се отдалечават от природата, за да създадат околна среда, която повече да им подхожда. През 2014 електролуминесцентните панели ще бъдат нещо нормално. Стените и таваните ще излъчват мека светлина, но и в различни разцветки, които ще се променят с натискане на бутон.

• През 2014 г. ще съществуват роботи, но те няма да са нито много разпространени, нито много добре развити.

• Разбира се, уредите на 2014 г. няма да използват електрически кабели, а ще се задвижват от изключително издръжливи и дълготрайни радиоизотопни батерии.

• Магистралите, когато говорим за по-напредналите части на света, ще са преминали своя връх през 2014 г. Тогава вече ще има съсредоточаване върху транспортни средства, които имат възможно най-малък контакт с повърхността. Разбира се, ще има въздушни кораби, но дори и наземният транспорт ще се носи над земята – поне на 50–60 см.

• Превозни средства с „роботизирани мозъци” ще могат да бъдат насочвани към определени дестинации. Те ще се придвижват към тях автоматично, без нужда от бавните рефлекси на шофьорите.

• Ще има големи стенни екрани, а прозрачни кубове ще направят триизмерната картина възможна.

• Населението на Земята ще е достигнало до шест милиарда и половина, а това на САЩ – до 350 млн. Ако тези цифри продължат да растат, през 2450 г. цялата Земя ще бъде един давещ се Манхатън, а обществото ще се е сринало много преди това. Именно поради тази причина ще бъде въведена специална световна пропаганда за контрол на раждаемостта, но по рационален и хуманен начин. Тя ще има сериозен ефект през 2014 г.


 

• Стандартното селско стопанство ще изпитва големи затруднения, но ще бъдат налични „ферми”, които ще се концентрират върху по-ефективни микроорганизми. Преработената мая и различните продукти от водорасли ще бъдат достъпни в най-различни вкусове.

• През 2014 ще има малко рутинни професии, които няма да могат да бъдат извършвани достатъчно добре от машини. Човечеството ще се е превърнало в хора, които следят и поддържат машините. Училищата ще трябва да бъдат ориентирани в тази насока. Всички гимназиални ученици ще бъдат обучавани в основите на компютърните технологии, двоична аритметика и ще бъдат усъвършенствани в използването на компютърни езици, които ще са подобни на нашия Fortran.

• Човечеството ще има сериозни проблеми и ще страда от болестта на отегчението - болест, която ще става все по-разпространена и силна с всяка отминаващ година. Това ще доведе до сериозни умствени, емоционални и социологически проблеми. Смело мога да заявя, че психиатрията ще е най-важната медицинска специалност през 2014 г.

• Най-славната дума в речника ще бъде „работа”, тъй като нашето общество ще бъде изпълнено със свободно време и постоянен отдих.

Добре ли се е справил именитият фантаст?