Обичам да тествам нови продукти, особено когато съм обзет от ентусиазма на „личната вълна“. И се радвам, когато за мой късмет в момента на колебанието „дали да си купя даден продукт“, той по естествен начин идва на живо и мога да го разгледам на спокойствие.

Затова, когато възможността да изпробвам новия саундбар на Philips - TAPB603/10 се появи пред мен, аз я грабнах с желание. Да, макар да имам отдавна 5.1 звукова система вкъщи, напоследък сериозно обмислям дали не я подменя с далеч по-модерен и компактен саундбар, притежаващ съблазнително много функции. Признавам, нямах търпение да разопаковам кашона на този нов модел и да чуя какво ще ми предложи „гласът му“.

Директните впечатления на един фен на домашното кино, хубавите пуканки и Dolby Atmos

Пълен с изненади дори отвън

Да, още преди нежно да отворя кашона, впечатление ми направи… неговата форма! Признавам, нито аз, нито хората около мен бяха виждали такова интересно решение, едновременно пестящо излишна хартия за опаковка, но и правещо носенето в ръце на комплекта по-удобно. Кашонът е P-образен, в широката част помества субуфера, а в тънката – самия саундбар. И макар няколко души да ме попитаха шеговито дали това не е „пушка“, аз оценявам като разумно това интересно решение на производителя.

Сериозните „играчи“ от пазара за домашни забавления, Philips, са се постарали в комплекта да намерим всичко необходимо за супер бърза инсталация и монтаж. Затова нетърпеливите ми ръчички се справиха за броени минути с разопаковането и включването. Всичко нужно за бързия старт открих в кашона – мини дистанционно, батерия за него, упътване за употреба и двата отделни кабела за захранване (европейски стандарт) – за саундбара и субуфера. Плюс още… една двойка такива, но в UK стандарта.

Тук е моментът да добавя, че самият саундбар трябва да бъде разположен (за най-добри резултати!) непосредствено под телевизора. Ако той е върху шкаф, го поставяте пред самия панел, но ако е окачен на стена, ще трябва да закачите там и саундбара. Браво на Philips – за целта са добавили необходимите за това метални планки в комплекта.

Да огледаме всичко, преди да чуем звука

Винаги съветвам приятели и познати – за всеки случай винаги изключвайте телевизора и аудио устройството, когато ги свързвате. Шансът нещо да се повреди, докато те работят, а вие ръчкате кабелите, никак не е малък. Затова „дръпнете им шалтера“, докато ги свързвате. Така ще разполагате със спокойно време да огледате входове, изходи и опции. А те не са за подценяване.

Philips TAPB603/10 е оборудван с множество портове, умело прикрити в долната му задна част така, че да не се виждат. Стандартният USB е един, а в него може да поставите флашка със записана музика (поддържа до 32 GB модели и MP3, WAV, WMA формати), която да слушате и да превъртате песните напред и назад, използвайки дистанционното. Същият порт се използва и за ъпгрейд на софтуера.

До него ще откриете миниатюрната „дупчица“ на стандартния 3.5 мм аудиожак – вход, в който да включите например външен плейър. Отдясно на USB-то пък е добавен оптичен вход за връзка с плейъри, ресивъри или дори звукова карта на стандартно PC, разполагаща със съответния цифров изход. По-интересните портове обаче са HDMI – цели три. В първите два можете да свържете стандартни устройства, поддържащи например 5.1-канален или дори Dolby Atmos звук. Третият е малко по-специален – HDMI (ARC) – Audio Return Channel. Това ще рече, че него можете да използвате не само за да изкарате звука от телевизора, но и да контролирате силата му с дистанционното от самия телевизор (ако и той поддържа тази функция и не жертва други екстри заради нея).

Лесно може да не забележите бутоните отстрани на саундбара (за усилване и намаляване на звука, включване, изключване и избор на аудио източник). Но те едва ли ще са ви нужни, след като дистанционното има същите функции, че и повече. От него може да регулирате нивата на баса (до +5), високите честоти (до +5), да пускате и спирате съраунд функцията и да използвате предефинираните режими за филм, музика и т.н.

О, да, още нещо интересно – дистанционното има бутон с надпис Dimmer. Да, той затъмнява, но какво? Погледнете предната лява страна (ваше дясно) на саундбара, под самата мрежа, покриваща корпуса, и ще видите вграден информационно-текстов светещ дисплей, който ви уведомява за текущото състояние – сила на звука, режими на свирене, източници и др. Тъй като свети и би могъл да дразни очите ви при гледане на филм в тъмна стая, Philips са добавили специалния бутон, с който да намалявате силата на светене на три отделни степени.

Виж още: Шест саундбара, с които да залееш съседа с убийствен звук

Виртуален съраунд

Техниката, която Philips използва, за да създаде усещане за съраунд звук, се нарича Virtual Surround Sound и осигурява чувството за ползване на многоканално позиционирана система, макар тази да е само 3.1 и разположена отпред. Това е възможно заради специалните интелигентни пространствени звукови алгоритми, до голяма степен пресъздаващи звуковите характеристики, на които са способни реалните 5.1. системи.

Освен това всеки добър входящ стерео звук се трансформира в многоканален и най-якото е, че няма нужда да купувате допълнителни спийкъри, да се чудите къде в стаята да ги разполагате, както и най-гадното – да прокарвате из стаята си жици до тях! Не очаквайте абсолютно същия ефект, какъвто постига „физическа“ 5.1 система с колони отпред и отзад, но ако „ъпгрейдвате“ звука си от колонките на телевизора до Philips TAPB603/10, то усещането за съраунд ще ви зарадва.

АТМОСферата, която дишам в стаята

Неслучайно акцентирам на виртуалния съраунд и Dolby Atmos, защото всяка добра съвременна саундбар система, поддържаща този стандарт, заслужава внимание. Чистотата и богатството от звуци при Dolby Atmos се доближава до атмосферата, създавана в големите киносалони. Звукът направо ви „обхожда“ – отпред, отзад, отстрани, по-надалеч, супер отблизо и… дори отгоре! Единственият проблем е, че ако живеете в апартамент със съседи, вероятно ще ви е леко неудобно да усилите звука на колоните и субуфера така, че ефектите от екрана да гърмят като в киното. Но пък ако не ви пука от комшиите, живеете в къща или пък в богато имение с двор от няколко акра, може да се радвате на звука с пълна сила.

Имайте предвид обаче, че за да се насладите на Dolby Atmos, трябва да използвате задължително някой от трите HDMI конектора, както и телевизорът ви да поддържа този стандарт. Това е така, защото добрият стар оптичен кабел не поддържа големия трафик данни, създаван от многоканалното съвременно аудио с ниска компресия. HDMI обаче го постига.

Времето, което ми бе нужно да разположа колоните, да ги включа и да гледам, се оказа изключително малко. Е, това и очаквах от един саундбар – устройство, чиято основна цел е именно да ви улеснява. В моя случай безжичният субуфер вече беше „сдвоен“ предварително със саундбара чрез Bluetooth. Но дори системата му за автоматично сдвояване по някаква причина да не е сработила, то разполагате с ръчен режим и бутон PAIR, след чието натискане те ще се открият и разпознаят. Безжичен означава още, че колкото по-близо е субуферът до саундбара, толкова по-добре. Максималното „разрешено“ отстояние е 6 метра, но едва ли ще искате да го отдалечите толкова много, разбира се, освен ако не живеете в хале. Внимавайте и да няма солидни препятствия между тях, както и да не пускате около него някакви странни електронни устройства, които да смущават сигнала.

Звукът, създаван от Philips TAPB603/10 по време на гледане на различни филми, сериали и YouTube тестови видеа с 4K и Dolby Atmos, се оказа доста приятен.

Тъй като високоговорителите се намират буквално пред очите ви (под телевизора), то вокалите (гласовете на актьорите), фоновата музика и дори дребните детайли от филмовите ленти се чуват доста отчетливо. Друго си е да чуваш с лекота как песъчинките под обувките на престъпника в тъмна стая скърцат, вятърът леко свири през счупения прозорец отпред или всеки пукот на счупена клонка в тъмна сцена ви кара да се взирате уплашено за враговете. Детайлността на звука, особено когато гледате екшън филми, фантастика и др. сцени с динамично действие, е много важна, а тази система се справя чудесно с това.

Другият, още по-важен за мен аспект е субуферът. Радвам се, че той присъства, защото има редица по-евтини системи, които нямат допълнителна басова „кутия“ и… съответно страдат от липсата на low-level ефекти. Учудващо тънкият, компактен и красив субуфер на Philips създава усещане за личен киносалон. Ако го усилите на подобаващо силно ниво, той ще ви разтърси и ако гледате например рекламните видеа за Dolby Atmos, гарантирам, че ще се сетите, че така сте се чувствали и в киносалона, гледайки същата реклама.

Комбинацията от детайлен звук, мощни звукови ефекти и допълнителните възможности на този саундбар наистина ще зарадва много хора. Накрая и за тях още малко.

Не само кино звук, но и още… звук?

Да, разбира се. Ще можете да ползвате саундбара, за да слушате музика вкъщи. И то не само гледайки YouTube канали или музика от платения ви (надявам се) акаунт за Spotify. Наличието на Bluetooth връзка (A2DP, AVRCP и Bluetooth версия 4.2 + EDR) дава възможност за секунди да сдвоите например телефона си с него и да пускате плейлистите директно. Той ще ги свири без проблем, а тази опция изобщо не е за подценяване, особено ако имате гости и някой иска да се похвали с новото си любимо парче. Вместо да го пуска от пискливия си телефон, дайте му възможност да направи това директно с много по-мощния звук от саундбара.

Още нещо интересно, което забелязах, докато слушах плейлистата си от Spotify – светлинната индикация отпред се променя доста интелигентно спрямо типа звук и устройство, което сте свързали. Ако имате хипер мега як аудио ресивър, имайте предвид, че не всички изходни аудио формати ще се „разберат“ от саундбара и това е нормално. За да сте сигурни, че звукът от вашия ТV, гейм конзола, DVD плейър и др. ще се чува добре (даже че изобщо ще е наличен), трябва да ги настроите в режим PCM или Dolby Digital. Ако сте направили това с вашия телевизор, той поддържа Dolby Atmos и е свързан с HDMI, саундбарът автоматично ще го разпознае и ще изпише на дисплея си DOLBY ATMOS. Ако сте избрали Dolby Digital или PCM аудио формат и слушате музика, той ще изпише DOLBY AUDIO (съответно PCM AUDIO), а ако му подадете някой нестандартен формат, освен липсата на звук ще забележите и надписа NO SUPPORT. Така винаги ще сте ориентирани какво се случва.  

За кого е Philips TAPB603/10?

Това е може би най-важният въпрос. Всички колеги и приятели ми го зададоха и се надявам, че ще им отговоря честно. Ако сте фен на домашното кино, но по някаква причина не сте оборудвали дома си с кабели и колони във всеки ъгъл на стаята, не бързайте да го оплитате с тях! Първо изпробвайте предложението на Philips, защото е факт, че повечето домашни потребители без Hi-Fi изисквания дори нямат външен източник за звук и гледат филми само от колонките на самия телевизор. Ако сте сред тях, ви гарантирам, че ще усетите най-добре „ъпгрейда“ до тази саундбар система. Звукът, който създава, ще ви „удари“ в гърдите и ще се почувствате като в киносалон. А в същото време НЯМА да се налага да влагате големи суми в множество колони, изяждащи ценното пространство в дома ви.

Затова, ако вече имате например хубав телевизор, ползвате 4К стрийминг услугите на Netflix, Amazon, HBO Go (или и трите, като мен!) или просто сте фен на домашното кино, изпробвайте - чуйте как звучи Philips TAPB603/10 на живо в някой магазин. Сигурен съм, че звукът ще ви допадне, а всичките предимства на този удобен и компактен саундбар вече ги посочих по-горе. Просто го включвате, гледате и… слушате!

Очаквайте скоро и нашето видео ревю за саундбара Philips TAPB603/10!

Прочети още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019

------------------------------------------------------------------

Philips TAPB603/10: най-важните технически данни

Саундбар

  • Bluetooth профили / версия: A2DP, AVRCP / 4.2 + EDR
  • Макс. изходна мощ на високоговорителите: 25W x 4 + 50W x 2
  • Честотен обхват / импеданс: 120Hz - 20KHz / 8Ω x 2 + 4Ω
  • Размер / тегло: 950 x 75 x 134 мм / 3.2 кг
  • Портове: цифров оптичен, 2 x HDMI, 1 x HDMI (Arc), USB, 3.5 мм. жак

Субуфер

  • Макс. изходна мощ: 120 W
  • Честотен обхват / импеданс: 40Hz - 120Hz / 3 Ω
  • Размер / тегло: 150 x 412 x 310 мм / 5.7 кг

 

Повече информация за системата: тук

Тагове: