Страдате от алергия, астма или просто мръсният въздух ви дразни? Не обичате силните миризми, праха наоколо и застоялия въздух рано сутрин? Списъкът с неприятни ефекти, които замърсеният въздух създава, и здравословните проблеми, които може да ви навлече, е огромен, а и аз не съм лекар, за да ви занимавам с тях. Но когато се запознаете отблизо с технологията на добрите пречистватели на въздух, вероятно ще разберете защо тези уреди имат все по-голямо значение за доброто качество на живот. Както и защо има смисъл да си купите не просто някакъв модел, а качествен и доказано ефективен след редица тестове. И още нещо изключително важно! Замърсяването на въздуха и нарастването на отделяните емисии вредни вещества в атмосферата днес почти са предизвикали глобална екологична катастрофа. Неслучайно през последната година се говори все по-усилено за зелена енергия, ел. автомобили и преминаване към ток от възобновяеми източници. Цената на последния скочи рекордно, а от догодина очакваме шоково увеличение и на този за бита. Така че занапред е добра идея да се ориентираме към пестящи енергията уреди, какъвто е:

AIRDOG X5

 

Да, този пречиствател на въздух от висок клас не само може да пречиства целия въздух в стаята ви над 3 пъти за всеки час. Той ще пести и все по-скъпоструващата електроенергия в дома ви. И като част от голямата тема – енергията – определено ви го препоръчвам. Най-добрият приятел на въздуха не е някое куче, а се нарича AIRDOG X5. И това е само един от топ моделите на компанията. Но не си представяйте, че ще ви предложи само обикновена въздушна филтрация. Уредът работи, използвайки патентована технология на Airdog (TPA) – „Студена плазма“, гарантираща най-високо ниво на пречистване на въздуха, без нужда от подмяна на филтъра за прахови частици, а само на комбинирания каталитичен филтър! Качеството на работа е потвърдено чрез многобройни тестове и измервания от независими организации, използващи стандартизирани методи, които са издали съответните сертификати за безопасност, ефективност, филтриране и др.

 

КАКВО СЕ КРИЕ ПОД КРАСИВИЯ КОРПУС?

 

 Ако разгледате отблизо модела, ще ви направи впечатление, че в компактния и с много красив дизайн корпус са скрити множество филтри и електроника. Започвайки да засмуква замърсен въздух от долната си част, пречиствателят го придвижва нагоре възходящо през няколко специални филтъра. Първият е предварителен и задържа едри частици като косми, епидермис и др. След това въздухът преминава през плазмен йонизатор, който поляризира въздуха и така го очиства от още вредни вещества. Филтърната касета над него е с най-голям обем и функции. Тя улавя частици PM10, PM2.5, вируси, полени и спори на гъби с размери до 0.014 микрона, или долната граница, до която могат да измерват уредите! За справка – обикновените HEPA филтри прихващат едва до 0.3 микрона, а електростатичните HEPA – до 0.1…

По този начин въздухът бива очистен в максимална степен от всякакви нежелани компоненти, а за разлика от използваните масово HEPA филтри (които се изхвърлят и подменят често), филтърната касета на AIRDOG X5 просто се изважда, мие с вода на мивката и се връща обратно, за да продължи работата си като нова. Над нея има още един филтър, единственият консуматив, който периодично се подменя. Комбинираният регенериращ се каталитичен филтър съдържа активен въглен и инхибитор за озон и служи за елиминиране на миризми, летливи органични съединения и да премахва дори и нищожните количества озон, генерирани от уреда. По този начин след него извън уреда струи изключително пречистен, качествен въздух, който да дишате през цялото време у дома си. Освен всичко той може да се регенерира, като бъде поставен под слънчевите лъчи за известно време и така да се удължи животът му. Електронен дисплей в горната част на корпуса пък показва индекс на моментното му качество и в зависимост от замърсеността променя цифровата стойност и цвета си – например 160 (силно замърсен, червено), 110 (средно замърсен, оранжево), 60 (леко замърсен, жълто) и 10 (пречистен, зелено).

 

ИЗОБИЛИЕ ОТ ЕКСТРИ И ТЕХНОЛОГИИ

 

AIRDOG X5 е предназначен за помещения с площ до 38 кв.м, което си е доста голяма стая. Това ще рече, че е достатъчно мощен, за да поема и пречиства до 340 кубични метра въздух в час. В същото време обаче той генерира доста малко шум, а в нощен режим (когато спите например) може да работи на почти безшумни нива от 21 dB за звук, като светлините по корпуса изгасват, за да не ви дразнят. Това са стойности, непостижими за огромната част от уредите на пазара. Управлението е изключително просто и с възможност за защита от малки деца. Всъщност можете с натискането на един-единствен бутон да изберете скоростта на вентилатора (до 4 различни скорости) или още по-добре: да го оставите сам да контролира нивата си на работа, за да постигне желаното пречистване. Този бутон се нарича AUTO/MAN (автоматично или ръчно). Автоматичният режим обаче е и най-икономичен и се препоръчва, ако искате да пестите ток. Затова консумацията на енергия варира от нищожните 10 W до 55 W! И още един важен параметър – уредът отделя минимално количество озон: под 0.01 ppm, като за безопасни стойности се приемат такива до 0.1 ppm. Това е само пореден пример за изключително добрите качества на модела. Той е тих, икономичен и пречиства въздуха у дома до такава степен, че все едно се намирате в някой високопланински курорт. Какво повече може да желаете от AIRDOG X5?

Снимка: Cleanair