Mate 20 Pro е страхотен телефон. За новия Р30 Pro да не говорим. Колко от нас обаче са склонни да се разделят с 1500 и повече лева за нов смартфон? И което е по-важното – колко от нас се нуждаят от телефон, предлагащ толкова много и разнообразни хай-тек характеристики?

Ако погледнем реалната картина на пазарните продажби, отговорът на тези два въпроса бързо става очевиден. Повечето потребители нито са склонни да заплатят подобни суми за мобилно устройство, нито имат нужда от високотехнологичните опции, които то предлага. Всъщност една немалка част от хората дори нямат идея, че смартфоните, които използват, предлагат функции от типа на отключване с лице, сензор за пръстови отпечатъци или специални режими за камерата.

За тях все още са важни неща като живот на батерията, надеждна връзка, лекота на използване и, разбира се – достъпна цена. Honor Lite 10 идеално се вмества в тези рамки – бюджетен смартфон, който всъщност предлага много повече, отколкото предполага изключително атрактивната му цена.

Honor... какво?

Макар да се предлага на пазара от 2013 година, брандът Honor все още предизвиква недоумение у немалка част от потребителите. Всъщност Honor е дъщерна марка на конгломерата Huawei, която има доста интересна история. Мотивите на Huawei да регистрират изцяло нова търговска марка и да предлагат цяла отделна гама продукти с нея всъщност са доста интересни. Когато започнаха масираната си експанзия на световния пазар в началото на века, Huawei се конкурираха с установени имена като Apple и Samsung. Зад тях стояха определени, строго конкретни пазарни предимства – широка мрежа от фирмени магазини (най-вече култовата Apple Store верига), сервизни центрове, контракти с локални и международни телеком оператори. Разбира се, Huawei бяха пределно наясно, че трябва да предложат същите и по-добри условия на потребителите си, за да могат успешно да се съревновават с тях.

Същевременно обаче на бурно растящия по това време смартфон пазар се появиха и няколко по-малки, но изключително агресивни и динамични китайски компании – имена като Xiaomi и OnePlus, които разчитаха на съвършено различен маркетингов модел. Вместо на престижни, но скъпи вериги от магазини и сервизни центрове те разчитаха изцяло на онлайн продажби и изключително нисък марж на печалба. В резултат успяваха да предложат модели с топ клас параметри, но на бюджетна цена.

Тази пазарна стратегия имаше толкова сериозен успех, че изстреля марки като Xiaomi и OnePlus в челото на световните класации за продажби, при това буквално за една нощ. Това съответно привлече вниманието на Huawei, които също прецениха, че могат да приложат подобна тактика. Така се роди брандът Honor – продукти с топ характеристики, които обаче се предлагат почти ексклузивно онлайн и на изключително конкурентни цени. Много от Honor моделите притежават почти всички екстри на пълноформатните си Huawei аналози, но благодарение на няколко минимални компромиса са по-евтини. Honor 10 например предлага почти всички екстри, които направиха миналогодишния флагман Huawei P20 пазарен бестселър, но на по-атрактивна цена.

Съответно моделът, за който ще си поговорим след малко – Honor 10 Lite, – е почти дословен аналог на Huawei P20 Lite. Тъй като се появи няколко месеца по-късно обаче, той предлага по-добри характеристики, при това на малко по-ниска цена.

Скучно, по-скучно, най-скучно, смартфон спецификации...

Откровено казано, не разбирам защо повечето автори отделят толкова много внимание на чисто техническите характеристики на телефоните, които ревюират. На повечето потребители разликите между един или друг процесор, обемът на оперативната памет или броят на мегапикселите на камерата така или иначе им звучат на китайски (pun intended).

Затова тук ще спомена само някои от по-основните спецификации на Honor 10 Lite, при това само с няколлко думи.
Чипсетът, на който разчита моделът, е бюджетният Kirin 710. За разлика от предшественика си Kirin 659 той е изработен по 12-, а не по 16-нанометрова технология. Което означава по-малко отделена топлина при сериозно натоварване и което е по-важно – по-ниска консумация на батерия.

Honor 10 Lite се предлага във версии с 3, 4 или 6 GB RAM и 32, 64 или 128 GB вградена памет, която може да се разширява с помощта на microSD мемори карта. Последното е отлична екстра, стига да не ви трябва вторият слот за SIM карта, тъй като картата памет се инсталира именно там. Това означава, че ако искате да използвате апарата с две мрежи, ще трябва да се лишите от тази опция.

Дисплеят е огромен – цели 6.21 инча, но благодарение на изключително тънката рамка физическите размери на устройството са относително компактни, което прави възможно използването с една ръка.
Както е модерно напоследък, 24-мегапикселовата предна камера е разположена в специална „изрезка“ на дисплея, но за щастие размерите ѝ са минимални и почти не се набиват в очи.

На гърба имаме две камери – една основна с резолюция от 13 MP и втора, 2МР, която всъщност изпълнява ролята на т.нар. сензор за дълбочина. Основната ѝ функция е свързана с актуалния напоследък „потретен“ режим, в който обектът на снимката е рязко на фокус, а фонът е приятно дефокусиран (т.нар. боке ефект).
Гърбът на телефона е изключително впечатляващ, оцветен в типичните за Huawei моделите в последно време преливащи ярки цветове, като можете да избирате от няколко варианта – полунощно черно, небесносиньо, сапфирено синьо, бяло и червено. Моделът на снимките е в небесносиньо.

Honor 10 Lite „на живо“

Тъй, след като отметнахме скучната част, малко за телефона по същество. За чисто ежедневни неща – сърфиране в интернет, слушане на музика, гледане на видео или просто телефонни разговори (да, един смартфон може да се използва и за това), Honor 10 Lite е истинско бижу. Моделът използва последната версия на Android (9.0) в комбинация с фирмения Huawei интерфейс – EMUI 9.0, който предлага впечатляващи възможности за потребителски настройки и модификации, в това число и по отношение външния вид – икони, шрифтове, тапети.

Изумително е какъв буквално космически напредък отбелязаха устройствата в този клас само за последните няколко години. Всъщност дори за няколкото месеца, които делят Honor 10 Lite от „официалния“ му брат – Huawei P20 Lite, резултатът, който моделът демонстрира в популярен тест като AnTuTu, е скочил от около 87 000 до 126 000 точки. Не че подобни цифри имат някакво значение за редовия потребител, но все пак са показателни за подобрението в общата производителност на Kirin платформата при стъпка напред само с едно поколение.

Това, което е по-впечатляващото в Honor 10 Lite, е респектиращият живот на батерията, който моделът демонстрира. В синтетичния тест PC Mark for Android, който симулира стандартно използване (т.е. сърфиране в интернет, разговори, гледане на видео – общо взето, обичайна употреба без игра на тежки 3D видеоигри), телефонът издържа цели 12 часа с едно зареждане на батерията. При това в края на теста апаратът все още има десетина процента заряд в остатък, т.е. тук не говорим за пълно разреждане до степен телефонът да се самоизключи.

Животът на батерията, макар напоследък да е изтикан на заден план от екстри като тънка рамка на дисплея и екзотични камери, всъщност е от ключово значение за всеки един мобилен дивайс. В крайна сметка без заряд в батерията един смартфон е просто скандално скъпо преспапие – без значение колко и какви хай-тек функции всъщност предлага.

В това отношение Honor 10 Lite e отличен „работен кон“ – смартфон, който без особени проблеми ще ви осигури пълен работен ден на типично използване, а вероятно дори два, ако не прекалявате с гледането на видеа или интензивен видео гейминг. А, да, и има жак за слушалки. Просто не е за вярване колко бюджетни модели все още предлагат тази изключително удобна екстра, а флагмански телефони с два или три пъти по-висока цена са лишени от нея. 

Какви снимки прави?

Напоследък обикновено това е първият въпрос на всеки потребител, тръгнал на пазар за нов телефон. Лично за мен животът на батерията е по-съществен показател (както вече споменах), но все пак живеем в ерата на селфито – телефон без камери днес буквално е непродаваем.

Тъй като за сравнение имах подръка единствено моя личен Huawei P20, кадрите, които ще видите до тези, заснети с Honor 10 Lite, са от него. Осъзнавам, че това в никакъв случай не е справедливо сравнение – все пак говорим за модели от съвършено различен ценови клас – единият от които струва близо два пъти и половина повече от другия. Въпреки това сравнението между бюджетен и флагмански Huawei лично за мен показа някои доста изненадващи резултати.

По отношение на динамичния диапазон (способността на сензора да улавя светлина от най-ярките до най-тъмните участъци на кадъра) Honor 10 Lite се представя, меко казано, достойно като за бюджетен телефон.

Това, което липсва на снимките, заснети с него, е детайл, но то е разбираемо – все пак сравняваме го с апарат, който разполага с цяла отделна 20 МР камера, която служи именно за повишаване на детайлизацията.
Снимките от предната камера (а.к.а. „селфи“) са почти неразличимо еднакви – очаквано, предвид факта, че и при двата телефона говорим за 24 МР сензор с f/2.0 бленда.

Honor 10 Lite използва олекотена версия на камера софтуера, разработен от Huawei за моделите им от висок клас, съответно можете да разчитате на неща като ИИ режим за автоматично разпознаване на обектите в кадър и избор на подходящи фирмени настройки за снимане, таймлапс (забързване на бавно движение – например преминаването на облаци по небето), рисуване със светлина (затворът на камерата стои отворен по-дълго време и сензорът запечатва светлинни източници в красиви ярки линии).

В менюто с камера настройките ще откриете дори прословутия „нощен“ режим, който напоследък се превърна в нещо като запазена марка на бранда Huawei, но резултатите от него, разбира се, не могат да се мерят с този в елитния клас модели като Huawei P20/30 или Mate 20.

Honor 10 Lite предлага и възможности за видео заснемане с резолюция до 1920 х 1080 пиксела и 60 кадъра в секунда.

За съжаление лисват каквито и да било опции за снимане в 4К, но с последната версия на фърмуера Huawei добавиха функция за дигитална стабилизация на изображението, което подобрява значително качеството на заснетите видеоклипове.

Общо взето, телефонът се справя прилично в този аспект, без да впечатлява с нещо особено – все пак говорим за модел от бюджетен клас.

Компромиси?

Разбира се, в устройство с подобна цена те са просто неизбежни. Honor 10 Lite например не разполага с опция за бързо зареждане – нещо, което заедно с впечатляващия живот на батерията му би могло сериозно да го открои на фона на конкуренцията. Порт за зареждане и връзка към външни устройства е вече поовехтелият microUSB 2.0, а не актуалният USB Type-C.

От яркостта на дисплея на Honor 10 Lite също има какво да се желае – особено що се отнася до четимостта му под пряка слънчева светлина.

С изключение на тези две дребни забележки обаче Honor 10 Lite е солиден представител на средния бюджетен клас телефони. Моделът предлага впечатляващ живот на батерията, нелоши възможности за снимане и отлична производителност. Като се замисли човек – какво повече да очакваме от телефон с толкова атрактивна цена?