Tова е последният ми шанс. Понякога, независимо колко усилия си хвърлил, колко си постигнал, всичко стига до един решаващ момент. Сякаш натрупваш във фуния, а в долния й край има невъзмутима тапа. От една страна, тя ти пречи, не ти дава това, което искаш, но от друга - ако се справиш с нея, означава, че си готов. Може би към следващата фуния? Може би към възходящия път към успеха? Има време и за това, сега е време за тапата. Време е да впечатля съгледвачите...

Автор: Виктор Джамбов

 

Първата крачка

На тренировъчното игрище излизаме около трийсет момчета. Преминали сме през някои клубове, но нищо професионално - регионални мачове, тренировки и огромно желание и мечти за пълните стадиони на Премиършип, най-високото ниво в английския футбол.

Някои от момчетата вече имат професионални договори и гордостта в очите им е забележителна. Дани Уилямс е един от тях и не пропуска да ми натрие носа с това, гарнирайки го с доволно количество шеговити подмятания. Не го харесвам, но ще му покажа на терена, че не само той има талант и хъс за победа. Поглеждам към Гарет и прочитам абсолютно същите желания и у него. С него сме най-добри приятели, разбираме се отлично на терена и от малки мечтаем за големия футбол. Днес ще дадем всичко от себе си.

 

Заедно с Алекс Хънтър ще се срещнете с много от най-популярните звезди на днешния футбол.

 

Различната FIFA

Ето така започва приключението на Алекс Хънтър - героя в новия и изненадващ режим във футболната поредица на EA. The Journey („Пътуването“), както е наречен, е едно от нещата, които нямах търпение да изпробвам във FIFA 17. Сега, след като проправях своя път по футболните терени на Англия, мога спокойно да кажа - компанията е напипала нещо много, много интересно. Идеята да вкараш история в спортен симулатор определено звучи странно, но The Journey ме изненада, и то повече от приятно. Когато поех по пътя на Алекс, не можех да се откъсна с часове. Да, историята има своите проблеми, до голяма степен е клиширана, но същевременно успява по изключителен начин да те увлече, да те накара да съпреживяваш възходите и паденията на героя, да искаш да си най-добрият. И играта дава именно тази възможност - да извървиш пътя на много талантливи младежи, които успяват да станат звезди в един от най-конкурентните спортове.

Алекс е 17-годишен младеж, който идва от разбито семейство, но носи футбола в кръвта си. Дядо му е легенда от английските терени, а баща му има кариера с огромен потенциал, докато травма не слага ранен край на всичко. Това влияе и на взаимоотношенията в семейството и Алекс е отгледан най-вече от майка си и дядо си. Те са неговата подкрепа, но са и образите, които добавят човешката страна на футбола, топлината на семейството и правят The Journey толкова близък до играчите режим. А Алекс има нужда от тази подкрепа, тъй като първото изпитание всъщност е само началото на едно трудно приключение.

 

Алекс Хънтър трябва да извърви дълъг и труден път, за да се утвърди като титуляр в любимия си отбор.

 

Когато докажете на съгледвачите, че сте футболист с потенциал, всички 20 клуба от Премиършип са готови да приемат в редиците си следващата потенциална звезда. Избирате клуба късметлия и се озовавате в компанията на звездите, които доскоро сте виждали само от малкия екран. По същия път поема и приятелят ни Гарет, за да се озовем в един отбор. Както може би се досещате, това заформя известно съперничество, което прераства в нещо повече, изправяйки добри приятели от двете страни на барикадата.

Атмосферата от огромните терени, тренировъчната база и като цяло взаимоотношенията в отбора са пресъздадени по страхотен начин. Още в дебюта ви, когато загрявате до страничната линия, ще чуете точно къде се намирате в момента - тълпата крещи с пълно гърло: „Кой си ти? Кой си ти?“. Това са и първите мнения в социалната мрежа, а всеки неуспех е чинно отбелязан там. Но това важи и за успехите. Да, в играта има новинарски поток, подобен на Twitter, в който ще научавате мнението за вас - както това на съотборници, така и на фенове. По време на кампанията, която ще ви отнеме около 15 часа, Алекс ще се среща с някои от най-големите звезди на съвременния футбол, ще седи на една скамейка с някои от идолите си, но всичко това е предадено много обрано - без излишно засилване и преекспониране. Точно както трябва да бъде.

 

Графиката достига върхови нива, а силата на Frostbite се забелязва най-вече в атмосферата на стадиона.

 

Въпреки множеството суперлативи не всичко в The Journey е перфектно. Най-голямата ми критика е за минималното влияние, което имате върху историята на Алекс Хънтър. От EA се опит­ват да изградят сюжет, в който сякаш съдбата на героя зависи от вас, но това е далеч от истината. Независимо дали ще изберете „Арсенал“ или „Съдърланд“, историята следва една линия. Прави впечатление, че The Journey е правено по начин, сякаш всеки ще избере най-добрите клубове в Англия, тъй като някои реплики е трудно да се направят за „Уотфорд“ например.

Подобна е и ситуацията на терена. Дори да бележите по три гола, влизайки като резерва, пак ще бъдете изпратени под наем в отбор от по-долното ниво на Англия, където да се развивате и да се завърнете по-силни. Не, това не прави изживяването по-малко въздействащо, но е аспект, по който ЕА трябва да поработят за следващата година. Вярвам, че сегашният успех на The Journey ще гарантира още по-голяма свобода на избора през следващите години.

Друг интересен аспект в The Journey е формирането на характера на Алекс чрез отговорите, които избирате по време на диалог. Налични са три възможности - fire, cool и balanced. Първят най-често е по-невъздържан, по-емоционален и егоистичен отговор. Той печели фенове в социалната мрежа (при повечето от тях можете да подпишете рекламен договор), но често носи недоволство в треньорския състав. Вторият е до известна степен ориентиран за по-отборните играчи, което се харесва на треньора, а третият търси баланса между двете. Важно е да търсите добро представяне в очите на треньора, тъй като от това зависи дали сте твърд титуляр. Друга възможност е здравата работа по време на тренировките.

 

 Контрола, който имате върху историята, е ограничен до изграждането на характера на Алекс и взаимоотношенията му с феновете, отбора и треньорите.

 

Новият облик на FIFA

Тази година бележи още една сериозна новост в поредицата - EA залага на енджина Frostbite, разработен основно за FPS игри като Battlefield и Star Wars Battlefront. Той не носи сериозни промени в геймплея на футболния симулатор, но го прави най-впечатляващата визуална игра от този тип. Достатъчни са само няколко минути и един мач, за да видите къде Frostbite добавя към изживяването. Стадионите изглеждат смайващо, като голяма роля за това има осветлението - сякаш се намирате на живо или сте зад телевизора, но гледате истински футболен сблъсък. На терена всичко е детайлно, ярко и пленяващо с динамиката си. Именно Frostbite е и една от основните причини за наличието на The Journey - подобен режим би изглеждал съвсем различно с предишния енджин.

 

И все пак познатата ни FIFA

Време е да видим какво се случва и на терена. Промените спрямо миналогодишното издание не са драстични, но от EA са обърнали внимание на някои от критиките. За начало FIFA 17 се усеща по-бърза и идея по-динамична, а физиката на футболистите има все по-сериозно значение. Това означава, че задържането на кълбото чрез чистата физическа сила (и лявата ръчка на контролера) става все по-важна част. Ако например играете с „Арсенал“, нападател като Оливие Жиру ще може именно благодарение на габаритите да пробие защитата. Или може би да овладее топката и да я свали с гърди към партньора си в атака? Изборът е ваш, а добрата новина е, че това измества леко фокуса от фланговете - нещо, което е стандартно за FIFA. Не, не напълно, но според мен е стъпка в правилната посока. Новост са и тези силни и концентрирани шутове, които се движат малко над тревата, което дава още една възможност в атака.

 

Във FIFA 17 се набляга на физиката на футболистите и по-сериозното задържане на топката.

 

Изкуственият интелект също е подобрен и сега съотборниците ви отварят повече възможности. Сякаш това не може да се каже за защитната фаза, където дейст­вията им все още са спорни.

Промени има и в статичните положения. Вече можете да движите футболиста, който изпълнява тъч, покрай страничната линия и да залъгвате противниковите играчи. Центриранията от корнер и непряк свободен удар са по-прецизни благодарение на насочване чрез мерник, а според задържането или натискането на бутона за центриране ще изпълните по-параболно или директно изпълнение. Контролът върху фаловете също е завишен и преди изпълнение можете да изместите позицията на играча спрямо топката. Единственият ми проблем е с дузпите, които са станали прекалено трудни и всяко едно по-дълго задържане на ръчката за посока означава аут.

 

Промени има и по останалите режими, но най-вече в Ultimate Team, където ви очакват изненади.

 

Още малки промени

Ако изберете кариера, имате повече контрол върху отбора. Променени са и целите според тима, който изберете - този път с повече специфични детайли, базирани на статута му.

В Ultimate Team ще откриете седмични турнири, а вниманието ви ще e приковано от Squad Building Challenges. Те поставят предизвикателства, от които получавате по-сериозни награди.

Ако се обърна към още по-дребните детайли, не мога да не отлича неща като диктора на стадиона, който съобщава името на най-добрия играч на мача, а ако даден играч е вкарал три гола, след последния сигнал съдията му подарява топката.

 

Марко Ройс е сред популярните футболисти, които се появяват в The Journey.

 

Истината е, че тази година FIFA прави наистина върхово постижение в атмосфера, графика и звук. Когато говорим за реалната игра на терена, нивото на реализъм и изкуствен интелект все още изостава спрямо PES 2017, но се правят промени в добра посока.

Финалното ми мнение? FIFA 17 е най-доброто издание на поредицата в последните години, а The Journey е режим, който всеки футболен фен трябва да изиграе. Аз го направих с радост благодарение на Ozone.bg, които също преминаха през истинско приключение, за да ни осигурят тестова бройка. Самата игра, FIFA 17, е налична вече в каталога им и може да бъде поръчана от сайта, а доставката е безплатна.

Продължавам своето приключение във FIFA 17, където ще следя за всичко интересно около играта. Очаквайте следващите ми впечатления и открията тук. Материалът ще бъде обновяван. 

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от Play

Продължението на The Last of Us е на 60 процента готово

12 | 11.12.2017