В света на персоналното аудио обикновено „високо качество на звука“ и „компактни размери“ са две взаимноизключващи се понятия. Повечето хора в хай фай сегмента например ще ви кажат, че наистина елитните слушалки обикновено са с доста сериозни габарити – веднъж заради комфорта и втори път заради диаметъра на говорителите.

Вижте още: Две седмици (с едно зареждане) в компанията на Huawei Watch GT 2


С FreeBuds 3 обаче Huawei за пореден път предизвикват общоприетото и настояват, че няма нищо невъзможно в съчетанието между дискретни размери и отлично аудио качество, при това с безжична връзка и функция за активно шумопотискане като добавен бонус.

 

Дизайн


С тегло под 50 грама заедно с калъфчето за зареждане, FreeBuds 3 са буквално безтегловни – всяка слушалка поотделно тежи малко над 4 грама.

За разлика от повечето безжични слушалки от този клас (тип „тапи“) те използват така наречения open fit дизайн. С други думи са така проектирани, че да се закрепват във вътрешната извивка на ухото ви, което е несравнимо по-комфортно от алтернативите. Това ги прави подходящи за по-продължително използване и в същото време гарантира, че те няма да изпаднат случайно от ухото ви при по-резки движения.

Слушалките са IPX4-сертифицирани, което означава високо ниво на водоустойчивост (но не и водонепроницаемост) – т.е. няма проблем да ги носите на открито и при лек дъжд или във фитнеса.

Huawei предлагат модела в два основни варианта – млечнобяло и черно в комплект с калъф за съхранение и зареждане в същия цвят. Вградените батерии във FreeBuds 3 са с капацитет от 30 mAh и осигуряват около 4 часа време за автономно използване. Ако активирате функцията за потискане на шума обаче, това време очаквано ще е по-малко.

Калъфчето обаче разполага с допълнителна 410 mAh батерия, която може да ви осигури още около 16 часа. Добрата новина е, че моделът поддържа и функция за бързо зареждане – около половин час в калъфа ще ви осигури около 70% от пълния заряд на батерията.

Поддържа се и опция за безжично зареждане, а ако разполагате с някой от смартфон моделите на Huawei, поддържащ т.нар. reverse wireless charging, ще можете да заредите батерията на калъфчето направо от телефона си.

При по-стандартен сценарий зареждането му става с USB Type-C кабел, който е включен в комплекта.


Функционалност


Huawei FreeBuds 3 използват Kirin A1 чип, който е изключително енергоефективен и предлага поддръжка на Bluetooth 5.1 BLE (Bluetooth Low Energy) 5.1. Специалното двуканално свързване гарантира минимална консумация на енергия и по-висока скорост на трансфер, която при оптимални условия може да предложи латентност от около 190 милисекунди. Времето за свързване също е светкавично – едва 2.5 секунди.

Вградената функция за активно потискане на шума, разбира се, не е толкова съвършена, колкото в over ear моделите от най-висок клас, но се справя удивително добре за слушалки с подобни ултра скромни размери. FreeBuds 3 разполагат със специална технология за изчистване на звука, когато ги използвате за хендсфри телефонни разговори. В такива случаи те регистрират вибрациите на костите в челюстта ви за по-ясно и отчетливо улавяне на гласа ви. В комбинация с функцията за неутрализиране на околния шум (от вятъра в микрофона, разговорите на хората около вас и други) FreeBuds 3 осигуряват отлична гласова комуникация.

Ако инсталирате фирмената апликация AI Life, ще можете контролирате през нея вашите FreeBuds 3 – да настроите какви точно функции да изпълнява двойното докосване на сензорните контроли на слушалките, да регулирате нивото на активното шумопотискане и да следите заряда на батериите на слушалките и калъфчето.


Качество на звука


Едно от нещата, които веднага ще ви направят впечатление, е колко силен и плътен звук предлагат FreeBuds 3 – изненадващо силен и плътен всъщност за слушалки с толкова скромни размери. 14.2 мм динамичните говорители се справят завидно добре и дори максимално усилени, предлагат ясен и мощен звук почти без изкривявания. Особено впечатляващ е високочестотният диапазон, което прави FreeBuds 3 идеални за слушане на вокална музика и гласови разговори. Басите и ниските са една идея по-приглушени, но това е очаквано – отново заради изключително компактните габарити на модела.

Рекордно ниската латентност на FreeBuds 3 ги прави изключително практични за ежедневни задачи като гласова комуникация и видеогейминг.

 

В заключение


Ако търсите висококачествени, ултра компактни слушалки с гъвкава функционалност и на достъпна цена (349 лева), FreeBuds 3 са сред най-добрите предложения на пазара в момента. Всъщност трудно ще откриете друг модел, който да предлага толкова атрактивна комбинация от високотехнологични опции, надеждност, комфорт и впечатляващо съотношение цена/характеристики.