Цифровата телевизия наследи преди много години аналоговата, макар че няма да се учудя, ако последната все още се ползва някъде от някого. Отдавна забравихме трептящия образ, играещите цветове, „снежинките“ по екрана и критерия, по който оценявахме даден видеозапис с „перфектен“, „добър“ или „лош“. В цифровата епоха линии и снежинки няма – те бяха заместени от квадрати и артефакти, но това е една друга тема.

После дойде и интерактивната телевизия. Намести се удобно на първия ред в списъка с желания на зрителите, но има защо. Освен максималното, вече HD качество на много от каналите, тя позволяваше да избирате какво да правите с голяма част от каналите – не само да ги подреждате и те да ви напомнят за дадено събитие, но и да ги спирате на пауза, докато говорите по телефона, да връщате минути, часове и дни назад, а дори да разглеждате и архиви с отминали предавания. Страхотно, нали?

През 2020 година интерактивната телевизия бележи нови върхове. Ако преди няколко години управлението й бе все още тромаво, малко канали поддържаха интерактивни функции, а колекции от архиви бяха нещо непознато, днес услуги като тази, за която ще ви разкажа, явно е преборила и последните останки от неудобствата на своите по-възрастни братя.

Супермодерна интерактивна тв - платформата MSAT Pro

Нещо, което може би не знаете, е, че през тази година М САТ Кейбъл ЕАД успя да стартира супермодерната си IPTV платформа за предоставяне на интерактивна телевизия, наречена MSAT Pro. За да работи, се нуждае от добра интернет връзка, която, разбира се, може да ви бъде осигурена от същия доставчик! Услугата е базирана само на интернет и за разлика от по-старото поколение цифрова телевизия не е ограничена от доставчика.

Тоест… където и да се намирате, стига наоколо да разполагате с добра интернет връзка, можете да извадите малката кутийка, да щракнете LAN кабела (или да ползвате за връзката вградения Wi-Fi!), после HDMI кабела към телевизора, адаптера към ел. мрежата и сте готови. Ще гледате най-добра интерактивна телевизия… и не само!

„Малката кутийка“ всъщност се оказа „голяма работа“. Тя представлява модерен, Android-базиран медия плейър, който не само дава достъп (с потребителско име и парола, след заплащане) до излъчваните от MSAT канали, но и превръща телевизора ви в модерен Smart TV. Няма да се впускам в подробности за Android TV способностите му – те са до голяма степен стандартни, което ще рече, че можете да се радвате с дни на всичките му възможности. Те са буквално хиляди – все пак разполагате с Google Play Store и всичките съвместими с него игри, приложения и екстри.

Обещах да не говоря за Android възможностите, но няма как поне да не се спомена, че освен „стандартното“ вече гледане на YouTube, браузването в социални мрежи и WEB, можете да ползвате и топ стрийминг платформите за гледане на сериали и филми. На всичко отгоре в медия бокса ще намерите дори инсталирани медия сървъри, като KODI и великия PLEX, за който няма да е зле да посветя някоя дебела книга. Това приложение сканира домашната ви мрежа, или свързани с бокса USB устройства за медийно съдържание (филми, музика, снимки), след което автоматично ги добавя в толкова красиви и подробни списъци с толкова удобна информация към тях, че няма как да не се влюбите в него. На всичко отгоре в него вече се предлагат нарастващ брой безплатни канали, филми, подкастове, новини и какво ли още не. Разгледайте го задължително!

И едно последно изречение. В началния екран, Home на Android TV платформата, ще видите и едно много приятно направено ръководство – упътване на български как да използвате различните функции на MSAT Pro.

Приложението MSAT Pro е „черешката на тортата“

Медийният сеттопбокс на MSAT не спря с часове да изсипва изненадите си пред мен. Признавам, че съм фен на услугите на голям български телекомуникационен оператор, и смятах, че съм видял „достатъчно“, като реално ползвам най-добрата платформа от пазара за IPTV интерактивна телевизия. „Да, ама… не!“, както казваше един покоен български журналист. Възможностите на MSAT Pro ме очароваха и завистта към екстрите му, липсващи в собствения ми сеттопбокс, все още не ме напускат.

Интерактивната телевизия от MSAT е реализирана във вид на приложение, „фабрично“ инсталирано и разположено най-отпред, преди останалите няколко от задължителните за Android TV (YouTube, Google Play, Kodi, Plex, Puffin Browser). Когато го стартирате за първи път, ще трябва да въведете потребителското име и паролата си, получени, когато сте станали абонат на услугата. След като направите това, ви остава да поразучите интерфейса, да му се порадвате и да започнете да гледате телевизия – ако случайно хилядите останали екстри на бокса ви омръзнат. Селектирате, стартирате приложението MSAT Pro и… нека изненадите за вас продължат сега!

Бързина, уникално удобен интерфейс, страхотно разработен софтуер!

Не, това не са платени суперлативи. Първото, което ще отбележите, е, че работата с устройството е доста бърза и приятна, което очевидно се дължи на мощния му процесор и достатъчно големия обем памет, от която почти 10 GB е свободна за вас! Смяната на каналите е доста бърза, като може би за сметка точно на това понякога се случва превключената програма да стартира с малко по-ниско качество, докато се буферира достатъчно информация, за да се покаже максималното (480p, 720p или Full HD). Спокойно, и този процес е достатъчно бърз, но го споменавам, защото зависи от скоростта на интернет връзката ви. Ако тя е добра, едва ли ще го забележите.

Бързото превключване между каналите е интересен психологически феномен, който съм забелязал, че е уважаван от повечето тв зрители. Но си има своето обяснение, защото, когато човекът е отегчен и се чуди какво да гледа, разхождането напред-назад из стотици програми може да се превърне в още по-голяма досада, ако е на всичко отгоре и бавно. Да не забравя – ето и по-точните цифри за броя канали: MSAT Pro предлага пълен пакет от над 140 подбрани програми и над 50 HD програми.

Задоволството ми от скоростта на работа обаче беше бързо заменено от следваща приятна изненада – тотално нов, различен от всички познати за мен интерфейси за IPTV, с 4К резолюция, страхотно красив и гладък шрифт на български, красиви ненатрапващи се елементи и цветове, интуитивно разположение. Това говори за разработен с интелект продукт, написан от хора, които си знаят работата. Притежава всички екстри на интерактивната телевизия – EPG (списък с всички канали, какво върви в момента, какво предстои и какво е минало), отделен лайв списък с програмите, където също можете да гледате напред, назад и да прелиствате, както и, разбира се, двете най-важни екстри на интерактивната телевизия – тайм шифтинга (връщането на програмите назад за период от цели СЕДЕМ дни) и тв архива.

Е, и тук не липсват добри изненади. Тайм шифтингът е наличен за всички канали (поне всички онези, които аз успях да разгледам, включително еротичните!). Това за мен е особено приятна изненада, защото много от каналите особено някои документални, при моя домашен доставчик не разполагат с архиви назад във времето. Когато разглеждате предстоящи предавания, може да добавяте супер лесно и напомняния, за да не пропуснете нещо. Така че нямате вече оправдание, че сте изпуснали градското футболно дерби, защото сте забравили кога започва.

Нали не си мислите, че изненадите свършват дотук? Не, разбира се. Най-якото нещо, онова, заради което бих си купил още утре сеттопбокса на MSAT, се нарича… тв архив. Неговият начин на организация, подредба и избор на съдържание, което искате да гледате, определено не прилича на нищо друго, което досега съм виждал при останалите оператори (моля да ме извините, ако и друг разполага с нещо подобно). ТВ архивът е разделен на множество тематични предавания, които избирате чрез стрелките. Списъкът включва Най-гледани, Моите предавания, Филми, Сериали, Информационни, Шоу програми, Актуален спорт, Детски, Музикални, Култура и туризъм, Публицистика, Образование и наука, Спортни и Други. Избирайки с бутона ОК някой от тях, например „Филми“, интерфейсът веднага се разширява вдясно и отваря редове с множество разпределени тематично и архивирани записи на филми от последната седмица, наново подреждайки ги по жанрове. Например „Фантастика“, „Комедии“, „Романтични“, „Ужаси“ и др. Ако се разходите из текущия ред с филми от жанра „Фантастика“ например, ще видите много от заглавията, излъчени по различни телевизии в последните няколко различни дни, като само с един клик започвате да гледате желания филм.

Само се замислете какво означава това. Уникално удобна услуга, която предлага лесно и бързо да намирате отминали любими предавания и филми според желанията ви. Ако например отворите Актуален спорт, там ще намерите цар Футбол, а в него топ селекция от последните срещи, предавани в различните спортни тв канали. Това пести адски много време – вместо да ровите каналите един по един през EPG линията, тук всъщност преглеждате накуп всички мачове от последните дни, събрани от ВСИЧКИ канали. Топ идея, според мен, макар че подозирам, че зад нея седи човешки труд от оператора.  

Няколко думички и за техническата част

Както вече споменах, медия боксът е доста компактен, но бърз. Това се отнася и до дистанционното управление, което също е малко по размер, но доста удобно и функционално. Самият бокс се свързва с телевизора чрез HDMI, като притежава порт за целта върху корпуса си. До него ще откриете още и RJ45 порта за LAN кабела, както и входа за захранване, а от лявата му страна – два USB порта за свързване на външна памет, както и micro SD слот! Не съм имал възможност да ги ползвам, но стига да имате желание да пускате външни файлове през тях, съм сигурен, че ще го направите с лекота.

В настройките на Android TV ще намерите няколко много важни опции, които трябва да изберете, за да разчитате на максимално качество на образа. Например оттам можете да зададете разделителната способност на телевизора си, защото устройството умишлено е настроено на Full HD (1080p). Моят телевизор е 4К и задавайки тази резолюция, която е налична от списъка, качеството на елементите на интерфейса и образа като цяло става значително по-добър. Оттам можете да подобрите и качеството на цветовете, избирайки Deep Color опцията.

Все пак ми се наложи да правя и корекции – да намаля леко размера на изображението до 95% (да, има такава корекция със Zoom In / Zoom Out), защото картината ми леко се отрязваше при дефолтните 100%. Освен това нивото на черния цвят, предавано през HDMI кабела, е леко недостатъчно и на OLED телевизор цветът не е напълно черен. Не успях да намеря корекция на яркостта или гама корекция, така че ще трябва да свикнете с този факт, който предполагам, че едва ли ще забележите на телевизор с LED подсветка, която така или иначе никога не е напълно черна.   

Цени, планове и няколко думи за доставчика

Спокойно, няма да досаждам с прекалено много подробности по тази тема. Но няма как да не спомена какво ще ви струва това удоволствие. Инсталационни такси липсват – просто разопаковате уреда и го пускате. Иначе стартовият пакет (FULL PACK), при положение че сключите срочен 2 г. договор с MSAT, ще ви струва 17.90 лв. на месец (не плащате IPTV сеттопбокса), а за 1 г. договор – 18.90. Като всяка нормална цифрова интерактивна телевизия у нас, тук също ще трябва да доплатите малки суми, за да гледате платени пакети като например Diema Sport HD / Diema Sport 2 HD (доплащане от 8.99 лв. на месец). 

Ако ви интересуват цени в пакет плюс интернет, вижте тук. Разгледайте и сайта на компанията, ако искате да се запознаете с всичките и услуги.

„М САТ Кейбъл” ЕАД е един от първите кабелни оператори в България. Днес е един от най-големите оператори в национален план и най-големият в Североизточна България. През 2006 година компанията внедри цифрова платформа от ново поколение, базирана на супермодерна технологична разработка от американската компания Scientific Atlanta – световен лидер в областта на телекомуникациите. А през тази година започна да предлага и интерактивната си IPTV услуга MSAT Pro, за която току-що научихте малко повече.