След няколкогодишно отсъствие от магазините в България, лаптопите на MSI най-сетне се завърнаха с нов дистрибутор. Много можем да говорим за осезателната липса на геймърските машини на тайванския производител и как това ограничи твърде много избора на българина през последните години, но това е тема на съвсем друг разговор. Днес фокуса е върху голямата звезда на тазгодишната продуктова линия на MSI - тънкия и мощен MSI GS65 Stealth Thin 8RF, който успешно скъсява дистанцията между геймърските и бизнес лаптопите.

MSI GS65 Stealth Thin 8RF е един от най-тънките геймърски лаптопи на пазара в момента и една от първите гейминг конфигурации, използващи новото 8-о поколение процесори на Intel. Добавете към това мощен графичен процесор на Nvidia, екран с 144 Hz честота на опресняване и великолепно матирано черно алуминиево шаси, и получавате един от най-добрите гейминг лаптопи до момента, носещ с гордост своята Max-Q сертификация.

GS65 обещава не просто изключително представяне по време на игра, но и доста по-ниска цена от тази на негови конкуренти като Acer Predator Triton 800, ASUS ROG Zephyrus и Razer Blade когато пристигне официално в България. Големият въпрос е дали успява да изпълни тези обещания. След като изкарах известно време с него мога без колебание да кажа: и още как! И има да научи конкуренцията на няколко важни неща - от дизайна, до цялостната оптимизация.

Тествана конфигурация:

  • - Intel Core i7-8750H CPU
  • - 16 GB RAM
  • - 512GB NVMe PCIe SSD (+ one free M.2 2280 PCI-E)
  • - Nvidia GeForce GTX 1070 Max-Q GPU 8GB GDDR5
  • - 15,6” 144Hz Full HD IPS дисплей (1980x1080)
  • - Портове: 2xUSB 3.1 Type-A, Thurderbolt 3, Mini DisplayPort, HDMI, Gigabit
  • - Ethernet, Kensington Lock, жак за микрофон и S/PDIF high-res аудио жак
     

Под бизнес прикритие

MSI GS65 Stealth Thin 8RF е геймърски лаптоп, с който ще искате да се изфукате в професионална среда. А и няма да имате никакво затруднение да го носите навсякъде с вас. Той тежи 1,85 кг. и е с дебелина от 17мм - по-лек и по-тънък от ASUS ROG Zephyrus, който бие и с доста по-адекватно позициониране на тъчпада и по цялостното излъчване, макар да споделят сходна цветова гама.

Елегантното изцяло черното матирано алуминиево шаси на GS65 е украсено с фини златисти акценти около вентилационните отвори. Вместо обичайното си бяло-червено лого с подсветка, MSI са преоблекли и иконичния си дракон в златно, внушавайки му царственост, толкова рядко срещана в геймърския сегмент. Stealth стои на масата с авторитета на елегантен ултрабук, като бизнес нишката в дизайна му е вплетена и по чисто функционален начин. Той е оборудван с гъвкава панта, която позволява да свалите екрана до абсолютно хоризонтално положение. Функционалността е чудесна за колаборационна работа, като лесно може да обърнете ориентацията на дисплея на 180 градуса с комбинацията Ctrl + Alt + Down Arrow, за да презентирате нещо на човека, седящ срещу вас.

Отвътре лаптопа не изневерява на черно-златната си тема и шик усещане. Бутона за включване и тъчпада са обримчени от златни линии, а RGB клавиатурата ви позволява изцяло да изключите осветяването й, за да не разваля естетиката когато не играете. Над нея ще видите елегантна мрежа с флорален мотив, под която са поставени още два вентилационни отвора и два от говорителите.

Цялостният дизайн на GS65 е най-добрият сред Max-Q лаптопите излезли до момента, но има нещо, което го дърпа назад от конкуренти като Zephyrus и Razer Blade по здравина на конструкцията - леко поскърцване при стискане на лаптопа докато е затворен. Поддаването и почти незабележимия звук се усещат най-вече в задната част на шасито, което ме води до извода, че пантите са с около половин милиметър по-високи, отколкото трябва, за да бъде избегнато това.

Екранът, който заслужаваме

Обикновено не отделям много място за представянето на дисплеите на лаптопи. Най-често те ме разочароват и свързвам машината с личния си монитор докато играя на тях. MSI GS65 заслужава да бъде изключение от това правило. Сигурно, като мен, сте се понамръщили на Full HD резолюцията, но с удоволствие бих жертвала 4К екран, ако в замяна ще получа 144 Hz честота на опресняване, по-дълъг живот на батерията и няма да докарвам хардуера на лаптопа до перманентно флегматично състояние (както например правят 4К версията на Razer Blade и Omen 17 by HP).

GS65 има и още козове в ръкава си като 150% покритие на sRGB цветовата гама и доста стабилните 293 нита максимална яркост. Нужно ли е да ви обяснявам какво удоволствие е да играеш пъстри игри като The Witcher 3 или Far Cry 5 на екран, който да е толкова добър колкото личния ви монитор? Или колко е приятно геймърската ви машина да има както хардуера, така и дисплея, нужен за оптимално добра работа с изображения? MSI GS65 може да няма висока резолюция по модерните стандарти в сегмента, но жертвата си заслужава, а Full HD е способен на достатъчно богат детайл при 15,6-инчов диагонал. А за капак на това екрана почти няма рамки, без това да се отразява на позиционирането на 720p уебкамерата.

И нещата, от които можеше и повече

Не мога да изрека подобни хвалби за аудиото, клавиатурата и тъчпада. Те в никакъв случай не са лоши, но ме оставиха да искам повече от тях. Тъчпада е със сравнително добра чувствителност, но понякога ми се налагаше да правя по няколко опита, за да разпознае определени жестове за работа в Windows 10. Благодарна съм обаче, че позиционирането му не е пострадало както при други Max-Q лаптопи като Zephyrus или Acer Triton 700, при които ви се налага да вложите известна креативност, за да ги използвате.

Аудио говорителите на MSI GS65 са достатъчно мощни за да озвучат средно голяма стая, но мощност не винаги означава и точност. Има какво да се изисква по отношение на аудио картина при слушане на музика. Някои парчета звучат добре заради по-семплата си композиция (напр. The Big Bang на Rock Mafia), но други, особено такива с насищане на струнни инструменти, често изкарват реакция “Спри го това!”. Кавърът на Hall of the Mountain King на Apocalyptica например звучеше като досадно скрибуцане, сред което не можеш да различиш по-фините детайли на изпълнението, а гласът на великолепния Барнс Кортни биваше удавен сред инструментала на парчето Hellfire, поради ограниченията на говорителите. Софтуерът за персонализация на аудио представянето, разработено съвместно от Nahamic и MSI, позволява известно стабилизиране на проблема, но не е перфектно решение.

Колкото до аудиото по време на игра или гледане на филм - тук нямам оплаквания. Функцията Sound Tracker на MSI се справя перфектно с мапирането на игрите, за да създаде качествена илюзия за пространствен звук дори през колонките. Sound Tracker е оптимизиран за работа с над 70 игри сред които са Witcher 3, Rise of the Tomb Raider, World of Tanks, Wolfenstein: The New Order и, за моя огромна изненада, Mass Effect 3. Препоръчвам ви задължително да се възползвате и от S/PDIF high-res аудио жака, особено ако имате висок клас аудио слушалки. Използвах го със Sennheiser HD 650 и всяка игра звучеше великолепно. През жака няма да имате и проблем с музиката, а ако добавите и един добър амплифайър може да се насладите на стабилно Hi-Fi изживяване.

Клавиатурата на MSI GS65 е интересен случай. Създадена е съвместно с легендарните SteelSeries и се възползва от софтуера на компанията SteelSeries Engine, за да ви осигури 16.7 милиона цвята и богати възможности за персонализиране на осветяването и настройване на макрота. Всичко това е чудесно, но има какво още да се изисква от физическите й възможности. Бутоните реагират бързо при натиск и са великолепни за писане на текст. Пиша това ревю именно на MSI GS65 и до сега съм имала само едно тайпо от бързане. По време на игра обаче, особено в шутъри като Overwatch и Battlefield 1, често не нацелвах Shift копчето или пръстите ми се изплъзваха от WASD бутоните, заради плиткостта на клавиатурата. Но това е очакван компромис, наложен от компактните размери на машината, който може да бъде преглътнат.

Бизнес машина, гейминг представяне

Така стигаме до най-добрата черта на MSI GS65 Stealth - производителността на този стилен лаптоп по време на игра. Машината не се задъха от нищо, с което я замерих. Нещо, което е съвсем очаквано от великолепния хардуер. Още по-хубавото е, че почти всички игри, които изиграх на него, успяха да се възползват и от високата честота на опресняване, предоставена от екрана. Изключението бяха The Witcher 3 и Metro Last Light, но дори при тях постигнах съответно 61-68 и 45-55 кадъра в секунда на ултра настройки. Резултати от синтентични тестове, които могат да ви заинтересуват, са от Rise of the Tomb Raider, където GS65 отбеляза 44 FPS и GTA V, където резултата беше 61 FPS

Интересно е да отбележа до каква степен Max-Q оптимизираният графичен процесор GTX 1070 е по-слаб от нормалния си еквивалент, който за късмет имах под ръка. Разликата при тежки игри като The Witcher 3 се състоеше в 7-10 кадъра в секунда при ултра настройки, а при доста по-леката и по-добре оптимизирана Far Cry 5 разликата намаля до 2 FPS (ако наричате това разлика). Така че, бъдете спокойни, Max-Q чипа работи на почти пълния си капацитет и разликата не е осезаема..

Представянето на процесора Intel Core i7-8750H също се справи според очакванията ми. Нямаше никакво забавяне в работата на лаптопа при едновременно отворени 20 таба в Google Chrome, докато междувременно гледах Death Note в Netflix (анимето, не катастрофалния игрален филм) и разцъквах Pokemon HeartGold на емулатора DeSmuME на допълнително свързан монитор. Осезаемо, но не критично забавяне се получи когато смених DeSmuME с доста по-изискващия емулатор Citra и Pokemon Alpha Sapphire, тъй като Citra започна да яде огромно количество от графичната памет на GTX 1070, вдигна работата на процесора до 65% и заедно с Chrome си направи пир с оперативната памет.

Последният експеримент наистина поизпоти GS65, който и без това има лошия навик да загрява много бързо по време на игра. И под много бързо имам в предвид, че би рекорда на пословичния със своето слабо охлаждане Lenovo Legion Y720. 20 минутна игра в Overwatch е достатъчна, за да вдигне общата температура на лаптопа до 78 градуса. Добрата новина е, че по-голямата част от клавиатурата остава хладна. Загряването е съсредоточено в централната горна част на лаптопа, но при по-тежки игри очаквайте топлина във всички части GS65, включително тъчпада, след около половин час игра.

Въпреки това нямаше досадни изключвания и критични фрийзове и дори при изпълнението с Citra GS65 не премина 85 градуса и не направи използването му неприятно бавно или горещо. Още по-добрата новина е, че дори при високо натоварване животът на батерията на лаптопа е повече от хубав за такъв клас машина, благодарение на енергийно-ефективната оптимизация на графичния процесор. Ако го използвате като работен лаптоп, очаквайте малко над 6 часа живот на батерията при активно боравене с Google Chrome, MS Word + PowerPoint и Adobe Photoshop CC. В зависимост от играта може да очаквате от малко над 2 часа (при The Witcher 3) до над 4 часа (при играенето на DeSmuME).

Новият крал в Max-Q джунглата

ОК, време е за признание. От тестването ми на Omen 15 by HP миналата година, не е имало гейминг лаптоп, който да ме впечатли. Някои модели дори ме разочароваха до толкова, че да откажа да пиша ревю за тях, тъй като нямаше дори едно нещо в тях, което да похваля с чиста съвест. Е, радвам се че този сух период приключи! MSI GS65 Stealth Thin 8RF e едно от най-атрактивните предложения, които скоро ще излязат на българския пазар. Стилен, функционален и колкото бизнес, толкова и гейминг. Това е лека, компактна машина, която с удоволствие бих закупила за себе си като следващия преносим партньор във всекидневието ми. По-важното - това е гейминг лаптоп, заради който с удоволствие бих игнорирала личния ми десктоп звяр. А това не е реплика, която бихте ме чули да казвам често.

MSI GS65 Stealth Thin 8RF е всичко, което Max-Q машините обещаха да донесат в геймърския сегмент. И изпълнява тези обещания с класа и авторитет, които засрамват дори някои ултрабуци.