Текст: Теофан Константинов, сп. HiComm

Най-новото отроче на Nikon заимства всичко най-добро от върховия ешалон цифрови огледално-рефлексни фотоапарати и предлага златна среда за фотографи, които държат на пълноформатен сензор и всички асоциирани с него благини. И още нещо...

Когато преди по-малко от година излезнаха двата най-нови модела на Nikon D3 и D300, цялото фотографско множество започна да цъка с език. Станахме свидетели на изумителни технологии, нововъведения и рекордни стойности. Големият брат D3 закономерно събуди по-бурен трепет, макар и малкия D300 да си остава природна стихия, с която трябва да се съобразяваме. У мен се породиха множество чувства и желания, които синтезирани се въртяха около следната логика: Тялото на огледално-рефлексния апарат е нещо все по-преходно за разлика от добрия обектив, следователно поне за моите нужди не си струва да се инвестира такава солидна сума, на каквато се обажда D3. Това би трябвало да значи, че D300 е апаратът за мен. Да, но много от истински зверските подобрения дойдоха в следствие на представаянето на пълноформатен сензор от страна на Nikon в D3.

Алелуя! Та, в крайна сметка си казах, че ще мога да почакам още година-две, когато най-вероятно ще излезе D400 и ще има така желания пълноформатен DX-сензор. Уви, грешах, но в моя полза. В налото на месец юли, Nikon оповестиха появата на D700, който на практика представлява всичко това, за което се надявах.
Плод на безкрайна и откровено безмислена полемика е въпроса за това, какво точно животно е D700 D3 в малко тяло или D300 с карантия на D3. За достатъчно много фотографи, това е идеалния баланс между цена, качество, функции и габарити. Пазарно, D700 е позициониран точно между другите два модела и запълва ниша, която досега е била оставена празна не само от Nikon, а и от другите производители на цифрови DSLR-и. Невероятният DX-сензор при всички положения си заслужава по-високата цена спрямо FX, тъй като води до подвизи, които вече описахме в по-преден брой. Визьорът е другото превъзходно нещо, тясно свързано с него по-широк от хоризонт и по-светъл от супернова, а за да направят офертата още по-небивало сладка, Nikon са разработили и почистваща система, на която не успяхме да се радваме при D3.

Сбъдната мечта ли е D700? Вярвам, че за много хора отговорът на този въпрос е напълно положителен и макар винаги да се намира някой, който да оспори тази позиция за себе си мога да кажа, че намерих моето следващо огледално-рефлексно тяло.

Технически характеристики

Сензор - 12,1 мегапиксела, пълноформатен
Процесор - Nikon EXPEED
Автоматичен фокус - 51 фокусни точки; Multi-CAM 3500FX
Чуствителност
Основна: 200-6400; С усилване: 100-25600
LCD екран - Диагонал: 3˝;
Резолюция - 922 000 пиксела;
Зрителен ъгъл - 170˚; LiveView
Скорост/Живот на затвора - 30 до 1/8000 + bulb/150000 цикъла
Размери/тегло - 147x123x77 мм/995 гр.

Тагове: