Nokia Lumia 630 е интересен телефон, тъй като е първият, който се предлага с най-новата версия на мобилната операционна система на Microsoft – Windows Phone 8.1. Когато една операционна система получи сериозен ъпдейт, обикновено той се появява в апаратите от висок клас. Е, с Windows Phone 8.1 това не е така, тъй като ракетата носител е скромният и бюджетен Lumia 630. Разбира се, в това има и известна логика, тъй като на сравнително скромните възможности на смартфона операционната система се държи чудесно. Представяте ли си тогава колко добре ще върви на флагманите? Ще изчакаме за този момент, но можем да ви опишем подробно как се справя Nokia Lumia 630 – бюджетен телефон, който със сигурност може да спечели сериозни почитатели.

 

Дизайн: добре дошли в страната на Lumia

Ако сте прочели пълното ни ревю на Nokia X, знаете какво можете да очаквате в тази част – стандартния Lumia дизайн, който се отличава със здрава изработка, която може да понесе инцидентни изпускания, но и приятното разнообразие от цветове, което от своя страна може да разнообрази ползвателя. Последната част е осъществима, тъй като задният капак се отваря и може да бъде лесно сменен. Матовият капак, изработен от поликарбонат, може да бъде открит в черен, оранжев, зелен, жълт или бял цвят. Въпреки силните страни на дизайна и изработката си Nokia Lumia 630 остава телефон, позициониран в бюджетния клас. Дизайнът му е относително стандартен, а цветовете са това, което го карат да изпъкне. Капакът обгръща телефона и достига до предния панел, който е изцяло черен, но за съжаление липсва олеофобичното покритие, което предпазва от оставяне на отпечатъци.

 

 

Добрата новина е, че фронталната част е защитен от Gorilla Glass 3, като единствените видими елементи са високоговорителят и микрофонът. Веднага под дисплея са сензорните бутони: стъпка назад, Home бутон и търсене.

 

Страните на Lumia 630 са леко скосени, за да добавят допълнително удобство при захват. На гърба се помещават камерата и високоговорителят, а от дясната страна могат да бъдат открити бутоните за включване/изключване и контролиране на звука. В горната част е 3.5 мм жак, а в долния край на панела се намира microUSB изходът. Слотовете за двете микро SIM карти (версията, която тествахме, поддържаше две карти) и microSD картата памет (до 128 GB) се намират под капака, но подобно при Nokia X са достъпни само след изваждане на батерията.

 

Чест проблем при бюджетните апарати е именно изработката, но от Nokia няма от какво да се притесняват. Да, Lumia 630 не може да се откъсне от визията си на бюджетен телефон, но компенсира със солидност и отличаващи се цветове. По-сериозен недостатък е липсата на отделен бутон за снимане, който откриваме в по-високия клас телефони Lumia. Няма какво да се лъжем – обичаме, когато телефоните имат хардуерен бутон за снимки.

 

Хардуер без изненади

Защо без изненади? Поради две причини. Първата е, че за своята цена Lumia 630 може да предложи определен хардуер, който да е съобразен с цената. Другата е, че за работата на Windows Phone никога не е бил нужен твърде мощен хардуер, както при Andorid. Дори със своите скромни по днешните стандарти параметри в ежедневната работа този бюджетен апарат се справя много по-пъргаво, отколкото някои по-сериозни Android телефони, които са затормозени допълнително от скинове и добавки. Това е един голям плюс на Windows Phone, който не може да му бъде отнет.

Lumia 630 е оборудван с 4-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 400 (1.2 GHz), 512 MB RAM и 8 GB вътрешна памет. 4.5-инчовият дисплей е достатъчно голям за сърфиране в интернет и гледане на мултимедийно съдържание. Резолюцията от 854x480 пиксела е малко по-добра от някои от конкурентите в този клас, които залагат на 640x480 пиксела. Въпреки това компромисът в резолюцията се усеща, тъй като говорим за по-малко от 220 ppi. IPS панелът изпъква с добрите си качества, тъй като зрителният ъгъл е добър. Ако трябва да споделим най-голямото си разочарование от дисплея, то е свързано по-скоро с липсата на сензорите за близост (proximity) и автоматична яркост. И ако първият е компенсиран софтуерно, при втория това няма как да се направи. Поради липсата на автоматична яркост, често ще се улавяте, че сами сменяте настройката между Hight и Medium. Най-ниската опция не е много практична, тъй като е.... е, твърде ниска и работата с телефона ще бъде затруднена. Добрата новина е, че достъпът до тази настройка е удобен, тъй като Windows Phone 8.1 разполага с падащо меню за бързи настройки (Action Center), но ще се върнем до него по-късно.

 

 

Работа с Lumia 630. Камера, придружена от приятен софтуер - на страница втора.

Работата с Lumia 630 e бърза и плавна, като не се наблюдава досаден лаг. Приложенията се отварят бързо, като изключение прави камерата. Тя се отваря с известно забавяне (може да достигне до 4-5 сек), което може да се окаже досадно в онези моменти, в които искате да снимате нещо на момента. На гърба на Lumia 630 се намира високоговорителят, който се справя отлично – възпроизвежда висок и приятен звук.

Батерията е с капацитет 1830 mAh и по официални данни трябва да издържа до 16 ч в режим на разговор и 648 ч в режим на изчакване. Можем да кажем със сигурност, че батерията е достатъчна за пълен ден работа. Около 2 часа видео съдържание коства около 30% от заряда на батерията. Както споменахме, наличен е и модел с две SIM карти, а добрата новина е, че и двете са активни. Само едното гнездо за чип поддържа 3G връзка.

 

Камера, придружена от приятен софтуер

Камерата на Lumia 630 е 5 MP и при добри условия възпроизвежда достатъчно добри снимки, които са подходящи за споделяне в социалните мрежи. Лошата новина е липсата на светкавица, HDR режим и стабилизация. Подобна е ситуацията и с видеоклиповете, които са с HD резолюция. Резултатите са достатъчно добри, но в никакъв случай не впечатляват:

 

Някои от снимките излизат малко по-тъмни, но приложението на Nokia добавя възможност за достатъчно количество ръчни настройки – експозиция, скорост на блендата и баланс на бялото. Ако не сте доволни от резултатите на автоматичния режим, можете да прибегнете именно до тези ръчни настройки.

 

 

Nokia отдавна е известна със склонността си за снимки и за това свидетелстват двете приложения за камерата – стоковото Windows приложение, което е удобно за бързи снимки (възможност за бързо заснемане на няколко снимки и макро), и Nokia Camera приложение, което добавя споменатите ръчни настройки. С Nokia Creative Studio можете да разкрасите готовите кадри, включително промяна на фокуса на снимката и наблягане на определени цветове.

 

С Nokia Creative Studio можете да акцентирате само на един цвят от снимката


С Nokia Creative Studio можете да промените фокуса в снимката или да разфокусирате определена част

 

 

 

Премиера на Windows Phone 8.1 и финал - на страница трета


Премиера на Windows Phone 8.1

Въпреки че новата версия на мобилната операционна система на Microsoft отдавна е достъпна под формата на developer edition, Nokia Lumia 630 e първият смартфон, който идва с нея директно от кутията. Много беше изписано, но едно е сигурно - това е много повече от просто версия .1, а посланието на софтуерния гигант е едно – вече няма причина да избягвате Windows Phone телефоните. Разбира се, това ще важи, ако нямате проблем с по-малкия брой приложения, които са налични в магазина. Една от най-големите новости е Cortana, виртуалният гласов асистент, конкурент на Siri (iOS). За голямо съжаление към момента тя не е достъпна за нашите ширини. Затова нека се съсредоточим върху промените, които много добре допълват Windows Phone и я правят много по-приятна за използване система.

 

Live Tiles показват информация от различни приложения

 

На първо място ще поставим Action Center. Това всъщност е падащо меню, в което са разположени преки пътища към различни функции, но и там се помещават последните уведомления (съобщения, имейли, пропуснати повиквания и т.н.). Липсата на такъв „център“ се усещаше в по-старите версии и въвеждането му е повече от положително. Принципът на работа се доближава максимално (заимства?) от подобните падащи менюта в Android и iOS.


Аction Center е нужно удобство

 

Промени има и в началния екран и т.нар. живи плочки (Live Tiles). Чрез опцията show more tiles можете да добавите още един ред, за да съберете още повече приложения на началния екран. Вече е възможно добавяне на тапет, но това не работи точно така, както може би сте очаквали. Фонът на дисплея остава бял или черен, а избраната картинка се визуализира зад самите плочки (вътре в каретата). Самият ефект е интересен, но той важи само при някои плочки – при контактите липсва прозрачността, при някои външни приложения – също. Други пък не са оптимизирани. Live Tiles могат да бъдат в три размера, което има значение и за информацията, която показват. Ако приложението за времето е в среден размер, ще изписва само градусите, които са в момента, но ако е в най-голям размер, ще бъде видима прогнозата за няколко дни. Това прави достъпа до информация много по-бърз и удобен – достатъчно е едно поглеждане. Подобрение има и в мултитаскинга. Достъпът до отворените приложения е чрез задържане на Home (Windows) бутона, а тези, от които не сте излезли, ще се отворят от момента на последна работа.

 

 

Голямо подобрение е претърпяла клавиатурата, която работи на принципа на някои от най-добрите примери в тази сфера – Swype или SwiftKey, писането става чрез приплъзване на пръста върху дисплея и съединяване на буквите в думи. Сред по-малките промени е интеграцията на приложението за метеорологичните условия с календара и набор от Sense функции, чиято цел е да подпомагат потребителя за оптимално използване на смартфона. Data Sense позволява ограничаването на достъпа до мобилния интернет от оператора и сигнализира при прекомерно използване. Storage Sense помага за освобождаване на допълнително пространство, а Wi-Fi Sense автоматично свързва телефона към обществените незащитени Wi-Fi точки, дори те да изискват допълнително съгласяване с условия за ползване. Функцията може автоматично да попълни име и електронна поща, ако се изисква от точката за достъп. Wi-Fi Sense може да се изключва от настройките. Към тази група можем да включим и Battery Saver, което позволява да се следи консумацията на енергия на всяко приложение, а потребителят може да посочи кои от тях да не работят на заден фон. Ако батерията е към своя край, телефонът автоматично ще спре автоматичния ъпдейт на програмите.

 

 

Сред интересните приложения, които са налични „от кутията“, трябва да отличим HERE Maps и HERE Drive. Неведнъж сме споменавали, че навигацията е една от големите сили на телефони Nokia. И тук това се потвърждава, а потребителят има възможност да свали напълно безплатна и подробна карта на големи райони (включително България), които да се използват в офлайн режим, но и с пълно гласово насочване (на български). Друго удобство е пълната версия на Office 365, който позволява създаване и обработка на World, Excel и PowerPoint документи.

 

 

 

Nokia Lumia 630

В момента свободната цена на смартфона е 319 лв. (към датата на написване на материала). Казваме цената, тъй като тя е определяща за финалната оценка. Lumia 630 работи бързо и приятно, което се дължи на отлично оптимизираната операционна система Windows Phone 8.1. За това можем само да поздравим Microsoft. Системата предлага страхотно потребителско изживяване, а единствените ситуации, в които усещахме забавяне, е пускането на приложението за камерата. Общото усещане от Nokia Lumia 630 е за бюджетен телефон, който се възползва максимално от хардуера си и бързата система. Препоръчваме го на потребители, които все още не са се сблъсвали със света на "умните телефони", но търсят нещо лесно за работа с оптимална цена.