Магията на цветовете може да ви звучи като клише, но не бързайте с предварителните нагласи. При този 27-инчов монитор на Philips далеч не става дума само за цветовете на екрана и именно в това се крие уникалния му чар.

Още когато видите Philips 275C5QHGSW/00 на живо, две неща веднага ще ви направят впечатление: интересната форма на стойката му и тънките рамки на екрана. Когато решите да го разположените на бюрото, ще усетите, че той си тежи на мястото и освен това стойката не позволява настройка по височина или завъртане. Можем да ѝ простим тези слабости, защото тя съвсем не е обикновена, но за това след малко.

Красотата отвътре

Моделът определено привлича внимание, още преди да бъде включен, но и след като го свържете към цифров източник на сигнал, впечатлението остава на същото високо ниво. Използваната AH-IPS матрица определено успява да представи точни (96% RGB, 74% Adobe RGB) и сравнително равномерно разпределени цветове (Delta-E < 2). Много добри думи могат да се кажат и за пресъздаването на сивите тонове и еднородността на яркостта в различните области на панела (максимум 5% разлика). Съвсем очаквано зрителните ъгли също са добри и на практика трудно ще забележите „измиване“ на цветовете и контраста, независим откъде гледате монитора. 

27-инчовият екран е на границата на приемливото за Full HD резолюцията. На такъв размер би подхождал и QHD панел, но все пак размерът си остава комфортен за повечето случаи на нормална употреба.

Когато дойде време за забавления, трябва да знаете, че моделът принципно става за игра, без да има претенции да осигурява супер плавна картина в бързите екшън сцени. Няма как очакваме повече от обявеното време за реакция от 5 ms при активиране на режима SmartResponse. Реално входното закъснение е от порядъка на 10-11 ms, което е доста за напредналите геймъри, но напълно адекватно за хората, които просто разтоварват с игри.

Свързване

За да видите картина в целия блясък, на който мониторът е способен, трябва да свържете цифров източник на сигнал. На разположение са два HDMI порта, като единият от тях поддържа MHL и така дава възможност да показвате съдържание от смартфон или таблет, докато го зареждате. Липсва Display Port, но това реално има значение само за потребителите на преносими компютри, които не разполагат с HDMI изход и ще им се наложи да използват преходник.

Светлина по команда

Стигнахме и до уникалната екстра, с която Philips 275C5QHGSW/00 изпъква пред конкуренцията – стойката Ambiglow Plus. Ако познавате гамата от телевизори на марката, вече знаете за какво служи тя – да създава цветен ореол около екрана. В случая, обаче, не говорим за светло сияние в периферията и зад дисплея, а под него. Това е малко по-нетипична реализация от използваната при телевизорите технология Ambilight, но ефектът е налице. Дали да го използвате зависи от личните ви предпочитания. Разбира се, основното му приложение е при гледането на видео, когато стойката динамично променя светлината си според изобразяваното на екрана.  За повече настроение и спокойствие можете да изберете светлина с любимия си цвят (от всичките 16.7 млн.) и по време на работа.

Още една интересна възможност на стойката е да я използвате като нощна лампа, т.е. без дори екранът да е включен. Това е функция, която подчертава позиционирането на Philips 275C5QHGSW/00 като модел за дома, макар че според мен той би стоял добре и на рецепцията в хотел или до касата в някой стилен магазин. За приятния вид на монитора определено допринася и млечно белият цвят на корпуса, а активирането на функцията Ambiglow със сигурност ще привлича вниманието на посетителите и ще занимава погледа им, докато изчакват да бъдат обслужени.