Най-интересното в този монитор е неговият LED дисплей от ново поколение, известен с търговската марка UltraClear Panel. Разбира се, при такъв дисплей и останалите елементи и екстри на монитора са повече от приятна изненада

 

Мониторът на снимката вероятно ви е познат. Този запомнящ се дизайн стана любимец на медиите още при предварителния анонс на тазгодишните модели на Samsung през февруари. Виждали сте го и на нашия сайт, с аткрактивни снимки на сърфисти, но нека направим разликата – там описвахме серията SA950, а тук искаме да ви представим TA950. TA950 всъщност е топ серията с TV тунер, но с далеч повече възможности от всичко, което досега сме си мислели за категорията „монитор с тунер”. 

Проблемът при толкова advanced продуктите е, че не знаеш откъде да започнеш. Чували сме от търговци да казват, че много често „екстрите” продават едни модели повече от други. Е, тук екстри има в изобилие. Но ние не сме търговци и няма да започнем с тях (добре де, ще ви кажем основните, но малко по-късно).

 

Дисплеят

Да, точно дисплеят е най-големият коз на този модел. Панелът носи името UltraClear Panel и като цяло става дума за LED дисплей, но доста по-различно изглеждащ от „нормалните” LED-ове. Определението кристално ясен доста се изтърка, но тук е много подходящо.

Картината създава усещане точно за цветен кристал, изключитено ярка, с много голяма острота и детайлност на обектите и с едно особено, някак приповдигнато усещане от цветовете й. Това важи и за 2D, и за 3D картината.

Каква е тайната на UltraClear Panel? Вероятно не е една, но все пак е интересно да кажем, че се използва технология на поглъщане на околната светлина, както и на намаляване на дифузното отражение от монитора, което означава две неща. Първо – можете да го сложите дори до прозорец и от това видимостта и качеството на образа практически няма да пострадат. И второ – споменатата острота, тъй като размиването практически се елиминира с намаляването на дифузията на излъчваната от диодите светлина. Ефектът се вижда много добре при движение на обектите, каквото има при всяко съдържание за развлечение, бито то екшън филми, игри, футболен мач или Формула 1.

 

Серията включва два модела – 23 и 27-инчов. Ние препоръчваме по-големия, но това е въпрос и на лични предпочитания. Мониторите като цяло са предназначени да се гледат по-отблизо, отколкото телевизорите, но една игра е по-внушителна на 27, отколкото на 23-инчов дисплей. Има и една друга интересна особеност, която Samsung наричат Magic Angle Vertical. Можете да настройвате вертикалния ъгъл на видимост на 20 стъпки и когато използвате монитора като телевизор например, или просто да си пуснете филм на него, можете да си легнете и да гледате от дивана или дори на пода, без да губите от качеството на картината.

 

 

3D-то

Вече има доста неща, които можете да гледате в 3D. За да не ви отегчаваме с темата за 3D технологиите, която в един момент взе да се преекспонира, ще кажем само някои конкретни особености на този модел. Първо, използват се очила с активен затвор, което засега е единственият шанс да се покаже Full HD резолюция и в 3D. Второто интересно нещо е чувствително по-високата яркост на 3D картината на TA950 в сравнение със средностатистическите 3D монитори на пазара в момента. Трикът е в по-дългите отрязъци от време, през което всяко от очите ви реално гледа през очилата, а ползата, особено при  игрите с тъмни сцени, е очевидна. Не се притеснявайте, че това ще увеличи напрежението в очите – напротив, слечаят е точно обратният. TA950 е много щадящ за очите. Това отчасти се дължи на технологията 3D Hyper Real Engine за контрол на цветовете, яркостта, контраста, движението и дълбочината на 3D ефекта.

Другият „виновник” според нас е базирането на връзката между монитора и очилата на Bluetooth технология, която не интерферира с всички микровълнови печки и други електроуреди във вашия и съседни апартаменти, както това се случва при стандартните 3D очила. Вероятно Samsung имат и друга тайна, но така или иначе резултатът е постигнат – можете спокойно да ползвате 3D очилата.

Мониторът има и много добра функция за 2D към 3D конверсия и специално при игрите трудно ще различите дали играта е с “native” 3D или минава през конвертора. 

 

Телевизията

Със своя HDTV тунер TA950 може да приема кабелна и ефирна телевизия, които да си пуснете на цял екран или в отделен прозорец, докато работите. По-интересно е Smart Hub приложението, което е част от нашумялата тази година концепция SmartTV. Smart Hub всъщност е портал за приложения, подобно на Android Market, но не за телефони, а за телевизори. Той дава достъп до световни телевизионни канали, предавани онлайн, както и до много приложения за телевизори и в случая – HDTV монитори. 

 

Звукът

TA950 серията дава учудващо качествен звук от вградените си тонколони. От Samsung го наричат SRS Theater Sound и твърдят, че е специално оптимизиран да допълва усещането за обемност на 3D съдържанието. Разбира се, за да се доближите до ефекта на кинозалата, няма да минете без външно озвучаване и добрата новина е, че мониторът поддържа стандартите Dolby Digital и DTS. 

 

Екстрите

Тук може да се изрежда много. Може би най-атрактивна е възможността не само да включвате устройства директно в монитора през вградените му USB портове – нещо, което сме виждали и преди, но и да плейвате съдържание от тях директно от монитора, без да включвате PC-то. Можете да покажете на гостите си снимки направо от фотоапарата или видеокамерата, да пуснете музика от флашка и т.н. Също така и да зареждате батериите им през USB отново без да включвате компютър.

Като стана дума за допълнителен достъп до съдържание, другата екстра, която ни впечатли, е функцията AllShare. Тя позволява връзка с всички DLNA съвместими устройства в една мрежа и буквално превръща монитора ви в център за преглед и споделяне на съдържание.

Дизайнът

Истината е, че този монитор наистина грабва окото още преди да е включен. Дизайнът му е асиметричен и нестандартен и определено може да се отнесе към графата „премиум” – което се отразява и на сравнително високата му цена. Имайте предвид, че Samsung има и серия монитори TA750, която се отличава от TA950 основно по дизайна. Между другото нейният дизайн също е много стилен, като впечатлението, което създава, е повече за стабилност, отколкото за нестандартност. За нас най-важното си остават обаче качествата на самия дисплей, а той е еднакъв и за двете топ серии. Лични впечатления на колегата ни Никола Папукчиев за TA750 можете да прочетете тук