Никога не сме предполагали, че 4K стандартът ще се популяризира толкова по-бързо. Преди по-малко от две години 4K телевизорите бяха извън бюджета на повечето потребители и се предлагаха най-вече в огромни размери, които са трудни за побиране в средностатистически дом по нашите географски ширини. Навлизането на новата резолюция, известна още като UHD, обаче се случва изумително бързо, а 4K съдържанието е на път да стане масово достъпно, особено имайки предвид плановете на Netflix, която започва работа в България тази година. Имахме възможността да тестваме един от новите 4K телевизори на Philips. 7800 серия е един от най-достъпните начини да се сдобиете с UHD телевизор в момента, при това в размер, с който наистина ще усетите превъзходството на по-големия брой пиксели.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

Пред известно време тествахме два от новите Full HD телевизори на Philips и дизайн линията, следвана от компанията тази година, определено си личи и в 4K модела. Рамката е почти незабележима и е изработена от тъмно анодиран алуминий. Единственото възвишение се намира върху долния профил, точно под дисплея. Там е разположено светещото лого на Philips.

Както обикновено, имате възможност да контролирате силата на светлината или напълно да я изключите. Телевизорът се монтира върху стойката от масивен алуминий с няколко винта и макар да изглежда, сякаш едва се крепи върху нея, всъщност се позиционира напълно стабилно. От задната страна са разположени две велкро ленти за организация на кабелите, което е доста приятен детайл. Рамката е напълно незабележима, докато телевизорът е включен, особено в комбинация с двустранния Ambilight, за който може да прочетете долу. Всички портове са разположени отзад, тъй като профилът е твърде тънък. За щастие конфигурацията поставя няколко HDMI входа и USB порта на място, с което ще свикнете дори без да поглеждате към гърба на телевизора.

 

Картина и звук

Първото, което ще забележите, когато включите 7809, определено е по-високата резолюция. Трудно е да се опише каква точно е разликата — споменете си момента, в който сменихте добрия си стар телевизор с HD модел, особено ако сте преминали към 1080p модел. Всички текстури са много по-детайлни, ръбовете са много по-остри, а преливките — по-плавни. Разбира се, за да се усетите пълния потенциал на 4K или UHD, трябва да разполагате със съдържание със съответната резолюция.

Към момента не е много лесно да се сдобиете с такова по легален начин в България. Вариантите са няколко: да гледате 4K видеа в YouTube, да свалите 4K файлове от мрежата, да снимате 4K видео с фотоапарат, камера или смартфон или да разчитате на ъпскейлинг алгоритмите на телевизора. Последното работи по-добре от очакваното, особено в случай че гледате Blu-ray дискове. Изгледахме целия TRON в 3D на 7809 и изживяването бе осезаемо по-приятно от това, с което сме свикнали на Full HD телевизор. Все па нищо не може да се сравни напълно с 4K семплите, които може да видите във видео ревюто.

За пореден път трябва да натъртим на факта, че 4K е осезаема стъпка напред, а не просто прищявка за разглезени потребители. Същите негативни мнения се изказваха и за 720p и 1080p преди време, а днес чуваме и подобни коментари за все по-високите резолюции на дисплеите на смартфоните.

 

Ревюто продължава на следващата страница.

Ако споделяте подобна позиция, просто отидете в най-близкия магазин и погледайте 4K съдържание на 4K телевизор. Надали ще излезете от магазина със същото мнение. Двустранната Ambilight система изглежда страхотно в комбинация с високата резолюция.

Както обикновено, препоръчваме да я използвате в абсолютно тъмно или поне затъмнено помещение, за да постигнете оптимален ефект. Като много други съвременни телевизори серия 7800 разчита на пасивна 3D технология. В комплекта идват четири чифта очила с универсален размер. В случай че имате по-голямо семейство или много приятели, може да се сдобиете с допълнителни на изключително достъпни цени. 3D технологията може да се използва и за конзолен мултиплеър гейминг на един екран. Звукът предлага да изберете един от три режима при първото включване. Според нас подсилените ниски се отразяват добре на аудиото по време на филми и гейминг, препоръчваме ги и на вас.

 

Smart функционалност

Добра новина е, че 7809 има четириядрен процесор. Smart менюто се извиква с един бутон и стартира моментално, което срещаме рядко дори в най-новите умни телевизори на конкурентни компании. Вече писахме за наличните приложения в ревютата ни на 6609 и 7109. Вероятно ще използвате най-често YouTube, Spotify и метеорологичната прогноза, но в някои случаи браузърът също може да влезе в употреба.

Приятно е, че на гърба на дистанционното има стандартна (и доста удобна) QWERTY клавиатура, която позволява да забравите мъчителното писане с няколко натискания на цифровите бутони. В долния десен ъгъл е разположен и малък четирипосочен бутон за бърза навигация. Space бутонът е разделен на две части, а в средата се намира отделението за батерии. Благодарение на бързия процесор видеата в YouTube зареждат много по-бързо. Оптимално е да ги контролирате с мобилното приложение на YouTube.

 

Заключение

Покупката на 4K телевизор все още е деликатна тема, която стартира остри дискусии в мрежата. Факт е, че все още няма достъп до достатъчно голямо количество 4K съдържание, но това ще се промени до края на тази година или в първата половина на следващата. Нашето мнение е, че всички потребители, които са готови да отделят по-сериозна сума за телевизор през 2014 г., трябва сериозно да помислят дали да не изберат 4K модел.

За разлика от смартфоните и таблетите сменяме телевизори си през пет или дори повече години. Дотогава Full HD определено няма да бъде на върха на технологиите, а 4K съдържанието ще бъде налично в изобилие. Не бива да забравяме още, че бързият и евтин интернет достъп в България вече позволява да стриймваме 4K видео.