Вече няколко години правим ревюта на хибридите между фотоапарат и смартфон на Samsung. Компанията има интересен подход, при който гърбът буквално изглежда като компактен фотоапарат, а предната страна прилича на актуалния флагман. Миналата година ви запознахме с Galaxy S4 Zoom, който се отличаваше с метален навигационен ринг около обектива. Тази година корейците са избрали малко по-различен подход, при който смартфонът не е брандиран като част от флагманската линия, а носи собствено наименование (на немски фотоапарат е Kamera). Промените спрямо Galaxy S4 Zoom не са твърде много и Galaxy K Zoom продължава да заема относително тясна ниша — на потребителите, които не са готови да правят компромиси с камерата на смартфона си.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

Ергономията на Galaxy K Zoom е значително подобрена спрямо Galaxy S4 Zoom. Устройството е дебело само 16.6 мм в основната си част и тежи 200 гр, което не е никак много, имайки предвид огромния обектив и по-големия дисплей. Както предшествениците си, смартфонът не стои плътно легнал върху равни повърхности, тъй като модулът с камерата го прави по-дебел в горната част. Наклонът тази година е по-малък, но, казано честно, го намирам за субективно привлекателен.

Леко изправената позиция на смартфона позволява да виждате нотификациите по-лесно, ако сте свикнали да го оставяте до себе си, докато работите. Предната страна е заета предимно от 4.8-инчовия дисплей и силно наподобява Galaxy S5. Обръщайки Galaxy K Zoom, виждаме силно заоблен панел от матова и мека на допир пластмаса с приятна текстура на дребни точки. Устройството се усеща изключително приятно в ръката, а модулът с камерата улеснява захвата значително. Вдясно се намира ксеноновата светкавица.

Профилът също е разделен на две части. Предната включва стандартна метална лайсна, която напомня за флагманите на Samsung, а върху задната са разположени бутоните. Говорителят се намира точно над обектива.

 

Дисплей

Най-големият скок напред при Galaxy K Zoom е дисплеят. S-AMOLED панелът е 4.8-инчов и с резолюция от 1280 х 720 пиксела, което води до гъстота от 306 пиксела на инч. Снимките, видеото и целият интерфейс изглеждат страхотно, особено на фона на модела от миналата година.

Цветовете са характерно топли и ярки, стандартно за устройствата на Samsung, а четивността под пряка слънчева светлина е отлична. Това е особено важно при снимане, тъй като дисплеят е единственият начин да кадрирате и експонирате правилно, за разлика от някои компактни системи, които имат оптични или дигитални визьори. Дисплеят има висока чувствителност и може да се използва и с ръкавици, което е все по-често срещана възможност.

 

Статията продължава на следващата страница.

Хардуер, производителност и живот на батерията

Galaxy K Zoom е на нивото на повечето съвременни флагмани от гледна точка на производителност, макар и с една идея по-слаб от гледна точка на спецификации. При ежедневна работа не усетих съществена разлика спрямо Galaxy S5. Устройството разчита на шест-ядрен процесор, който всъщност се състои от два чипа, разчитайки на big.LITTLE технологията.

Първият е 1.4GHz-ов четириядрен Cortex A7, а вторият — двуядрен 1.7GHz-ов Cortex A15. Първият работи при изпълнение на по-интензивни задачи, докато вторият пести батерия в режим на стендбай и леко натоварване. RAM паметта е 2 GB. Вградената памет е 8 GB и може да бъде разширена с microSD карта. Припомняме, че, също като повечето устройства на Samsung в последните няколко години, Galaxy K Zoom идва с безплатни 50 GB в Dropbox.

Батерията е с капацитет от 2430 mAh и издържа между един и два дни при стандартно натоварване. Ако правите повече снимки и видео, което е повече от логично, щом сте избрали Galaxy K Zoom, вероятно ще се наложи да я заредите в края на деня. Бих сравнил живота на батерията с тези на повечето съвременни флагмани.

 

Камера

Звездата на шоуто, разбира се, е камерата. Galaxy K Zoom има 1/2.3-инчов 20.7MP сензор с оптична стабилизация на образа, обектив с 10х оптично увеличение и ксенонова светкавица. В късия си край (24 мм) обективът достига до светлосила от f/3.1, а в дългия (240 мм)— f/6.3.

Тази година дизайнерите на Samsung са се отказали от механичния пръстен около камерата, което спестява място. Не бих казал, че усещам липсата — контролът на приближението се извършва с бутоните за управление на звука, а навигационната система за бързо включване на конкретен режим не е нещо, без което не мога да живея. Камерата се справя отлично както под ярка естествена светлина, така и при по-слабо осветление.

Благодарение на оптичната стабилизация, затворът може да остане отворен по-дълго, което гарантира по-остри снимки с по-малко шум. Galaxy K Zoom може да снима 1080p видео със 60 кадъра в секунда .Камерата има няколко нови режима, някои от които са по-интересни.

Виртуалната обиколка, например, позволява да заснемете пътя си от първо лице и да го изпратите като поредица от снимки или видеофайл. Това е удобно за бърза разходка из различни помещения или в природата. По-лесната направа на селфи пък дава възможност да насочите задната камера към себе си без да сте твърде внимателни. Звуковият сигнал индикира кога сте кадрирали правилно и смартфонът бързо прави няколко снимки, от които избира най-сполучливата. Разбира се, може да направите и собствен избор. 

Заключение

Samsung Galaxy K Zoom е достоен наследник на Galaxy S4 Zoom. Спорно е дали ъпгрейдът си заслужава, но по-добрата производителност и значително по-добрият дисплей са изкушаващи. Смартфонът-фотоапарат заема същата ниша като предшественика си и се справя отлично в нея. Всъщност, имайки предвид огромния за смартфон оптичен зуум, той е сам в нея. Надали на пазара има друг смартфон, който да замества компактен фотоапарат толкова пълноценно. Ако смятате, че имате нужда от подобен хибрид, Galaxy K Zoom е устройството за вас.