Поставянето на камък върху камък и балансирането им един върху друг може да изглежда като задача за някой, който си прави дзен градинка или фън шуй кът вкъщи. Защо обаче бихме научили роботите да го правят? Е, оказва се, че това умение може да е безценно, когато започнем да строим и колонизираме в нови светове.

Роботите могат отдавна да строят структури, използвайки обаче симетрични материали, например тухли. Задачата става доста по-сложна, когато говорим за асиметрични и различни по големина камъни, тъй като вариантите за поставяне стават доста повече. На Международната конференция по роботика и автоматизация (ICRA) миналата седмица учени от Цюрих представиха разработена система, която интелигентно успява да постави и балансира един върху друг асиметрични камъни, с цел да постигне по-голяма структура. Подобни ботове биха могли да се използват за издигане на гигантска стена или структура, която да предпазва хората и екипировката им на нови планети от лошо време и условия.

С помощта на камера, сканираща обекти в 3D, робо ръката с три пръста успява да нареди един върху друг камъните и да направи малка кула. До момента камъните, които успява да нареди, без да паднат, са шест, но и това е голям успех, предвид факта, че системата калкулира предварително как камъните биха се закрепили най-добре. На планета като Марс подобни роботи биха били много полезни и със събирането на материал от околната среда, така че космонавтите да го използват за структури впоследствие.