Не, това не е пластмасова топка, която хамстерите използват за ежедневен фитнес – въпреки, че доста прилича на такова. Всъщност става дума за експериментален проект на Robotics and Cybernetics Research Group в Мадрид – сферичният робот Rosphere, който се търкаля без проблем по неравности и затова е идеален за „наглеждане“ на посевите в големите ниви.

Сферичните роботи не са нещо ново – прототипи се правят от доста години, за използване от военните или по проекти на NASA, но конкретно Rosphere e доста обикновен като направа и е с доста по-ниска цена, като се вземе предвид главното нещо, за което ще се използва. Формата му му позволява да се плъзга по всякакъв терен, без да наранява посевите. Около сферата са наредени гумени ръбчета, а се задвижва с махало, центрирано във вътрешността, което го кара да се търкаля напред и назад.

Създателите на Rosphere се надяват след време да постигнат изцяло роботизирани градинари в селското стопанство – роботи, които да се грижат за поставянето на пестициди, за торенето, за почистването от бурени и насекоми-вредители, а след време – и за поливането.