Природата трудно може да бъде усъвършенствана - възможностите на човешката ръка са трудни за възпроизвеждане. Пръстите ни се сгъват чрез толкова различни начини, имаме контрол на натиска и захвата, а учените и инженерите все още не могат да пресъздадат всички възможни конфигурации, които да успеят да заместят човешката ръка. Но в същото време те не спират да търсят варианти, а последният им опит е доста ужасяващ. Инженерите от Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) са проектирали робот, който е не само ловък, но софтуерът му е невероятно добре настроен и способен да приклещи всичко, само и само да изпълни задачата си.  


Според публикуваното от учените обяснение, „хващането както в биологичните, така и в инженерните механизми може да бъде силно чувствително към морфологията на хващача и обекта, както и към възприятието и планирането на движението. Тук ние заобикаляме необходимостта от обратна връзка или прецизно планиране, като използваме масив от флуидно задействани тънки кухи еластомерни нишки, за да се заплитаме активно с обекти, които варират по геометрична и топологична сложност“.
Или по-кратко казано: роботът разполага с пипала, които са всъщност изпълнени с въздух гумени тръби. Разликата е, че материалът е малко по-дебел от едната страна, което означава, че когато тръбите са надути, те се извиват в определена посока. Инженерите отбелязват, че здравината на всяка отделна тръба е слаба, но комбинирането им заедно позволява на робота да грабне някои доста тежки предмети. Пневматичният дизайн улеснява регулирането на приложената сила, така че дизайнът е способен да хваща деликатни предмети, без да ги повреди. Очаквано приложенията са много - от работа при не особено привлекателни условия до скучни задачи като например зареждането на рафтове в магазина. Но този робот определено ще ви оплете в мрежите си.  

Снимка: YouTube

Виж още: Нужен ли е изкуствен интелект при сгъването на пране? (ВИДЕО)