3D принтирането на храна обикновено навява асоциации с безформена и нездравословна каша, която излиза от машина, но хранителният дизайнер Клое Рутцерфелд иска да промени това.

Последният й проект носи името Edible Growth и представлява малък 3D принтиран пай, чийто пълнеж пораства пред очите ви. Основата на ястието е кръгла клетка, създадена от специално разработен за целта 3D принтер, а материалите, които се използват за нея, са разнообразни. “Скелетът” на храната може да бъде направен от брашно от насекоми, паста или обикновено тесто за пица. По-любопитен в случая е пълнежът, който се състои от семена и спори, които поникват в рамките на 3 до 5 дни след закупуване на храната. Растежът на гъби и кълнове е възможен благодарение на ядливата почвена основа, базирана на агар-агар (растителен заместител на желатина, който се добива от водорасли). Повече за проекта можете да видите в следващото видео.

Вижте още интересни еко идеи тук.

Тагове: