В медицинския свят има всякакви прецеденти, някои от които все още не са обяснени. Но ние няма да ви разказваме за завърнали се от смъртта, преродени или суперхора. Ето няколко кратки истории на единични случаи и заболявания, които са обяснени от науката, но все пак карат логиката да си глътне граматиката.

 

Зависимост… от моркови

Когато стане дума за зависимости, асоциациите ни са по-скоро с наркотици, алкохол, цигари… Не с моркови. Но според чешко проучване пристрастяването към оранжевите кореноплодни е напълно реално. В един от документираните случаи мъж изяждал по „пет връзки“ моркови на ден, като започнал всичко в опит да спре цигарите. След като се отървал и от оранжевата зависимост, уви, се върнал към пушенето. Отказването от навика е също толкова трудно, колкото и от цигарите, но пристрастените изглеждат доста по-странно от пушачите. Не само заради анимационната стойка с морков в ръка – прекомерни количества на пигмента каротин в кожата я правят жълта, а това често привлича погледи.

 

Синдром на чуждата ръка

 

Чувствали ли сте се някога, сякаш ръката не ви слуша? Е, страдащите от този синдром са така непрекъснато. Състоянието се проявява понякога след неврохирургия, инсулт или инфекция в мозъка и е познато още като  синдром на Dr. Strangelove, на името на героя от едноименния филм на Станли Кубрик. При него едната ръка на пациента продължава да работи самостоятелно, докато другата решава, че като не може демокрация, ще бъде анархист. "Чуждата" ръка често прави обратното на нормалната – докато едната закопчава ризата ви, другата минава и разкопчава копчетата или се опитва да ви свали панталона, докато го обувате. Някои от крайниците не само пакостят – стават и агресивни. Документирани са случаи на крайници, които редовно щипят, драскат или шамаросват собствениците си, като в един случай лява ръка дори се е опитала да го удуши.

 

Хипер емпатия

 

Друг страничен ефект на мозъчна хирургия е състоянието, в което пациента съчувства на околните толкова силно, че усеща физически дискомфорт. В един от случаите лекари премахват амигдалата на жена в опит до облекчат острата й епилепсия. Лечението работи – пристъпите спират и жената започва да води почти нормален начин на живот. Почти, защото емоционалната чувствителност у пациента скача рязко след операцията, като усеща тежест, болка в сърцето, свиване в стомаха, пеперуди пак там и всички останали физически манифестации на емоциите, дори когато ги разпознава у околните.

 

Сините хора

 

В Кентъки живеят сини хора. Или поне са живели доскоро, защото рецесивният ген, който оцветява кожата в синьо, е доста разсеян и рядко има шанса да се прояви. Родоначалникът на сините хора – Мартин Фугат, е сирак, дете на френски преселници от края на XVIII в. Заболяването се нарича генетична метаемоглобинемия и правопропорционално на възможността за произнасяне, се проявява изключително рядко. При него артериалната кръв е кафява, което, колкото и странно да звучи, оцветява кожата в бледо- до лилавеещо синьо. Симптомите се лекуват със… синия пигмент метилен, който играе ролята на „донор на електрони“ за хемоглобина, за да му върне нормалното червено.

 

Светът наобратно

 

Yahoo!7 пише за Бояна Данилович, която вижда света с краката нагоре. Служителката в Сръбския национален съвет страда от мозъчно заболяване, което завърта (за втори път) изображението на 180 градуса. При нормално зрение окото възприема огледален образ с главата надолу, след което мозъкът го завърта в правилната позиция, за да можем да виждаме нещата правилно. При Данилович въртенето продължава с половин оборот повече от необходимото и тя все пак възприема всичко във възможно най-обратната перспектива. Въпреки състоянието си сръбкинята се чувства добре, води нормален начин на живот, като работи на обърнат монитор и гледа обърнат телевизор, сложен над нормалния, който се ползва от останалите в семейството.

Знаете ли, че жените притежават свръхчовешки способности?