Хората, чийто майки по време на бременността са пушили, има по-голяма вероятност да страдат от проблеми с артериите, което от своя страна увеличава риска от инфаркт и инсулт, съобщиха холандски учени. Лекарите са на мнение, че никотинът намалява и килограмите на бебетата, ако майката пуши по време на бременността.

В изследването са участвали 732 души на средна възраст около 28 години. 29% от тях са имали майки, които са пушили по време на бременността. С помощта на ултразвук е установено, че вътрешните стени на артериите на врата , отиващи към мозъка на изледваните, чийто майки са пушили са с 3% по-дебели, се казва още в доклада на учените.

Удебелените стени на артериите са първата крачка към атеросклерозата, което от своя страна води до увеличаване на мазнините и проблеми при циркулацията на кръвта. Всичко това от своя страна води до сърдечни и мозъчни усложнения и проблеми.

В заключението на холандските учени се казва още, че децата на майките, които са пушили са по-малки и по-слаби при раждането. Тази тенденция се запазва и по време на пубертета. Вероятността те да станат на свой ред пушачи е голяма. В изследването се казва и още, че навиците на бащите и по-специално тези с тютюна не влияят върху децата, пише dnesplus.bg.

Тагове: