Учени невробиолози от Университета Съсекс успяха да намерят математично и невробиологично доказателство за това, че човешкият мозък, подложен на влиянието на различни психотропни и наркотични вещества, преминава в т.нар състояние на повишено съзнание, за което досега единствено имаше теории и догадки.
Невробиолозите са анализирали събраната по-рано информация от Имперския колеж в Лондон и Университета Кардиф, пускайки я през съвременни инструменти и използвайки нови подходи за изучаване на подобните явления. Установено било, че намирайки се под наркотично влияние, в човешкия мозък наистина се образуват в пъти по-сложни невронни мрежи – т.нар разширение на невронните сигнали.

Водещият научното изследване професор Анил Сет от отдела по невробиология в университета Съсекс отбелязва, че тези изследвания са базирани въз основата на изучаването и сравняването на математичните показатели с биологичните, или с други думи – групата се е съсредоточила върху изучаването на електрическата активност в главния мозък, опитвайки се в същото време да систематизират различните нива на съзнанието. Използвайки съвременно оборудване за сканиране работата на мозъка, групата учени е анализирала малките магнитни полета, възникващи в мозъка под действие на наркотик, като са установили, че независимо от вида на наркотичното вещество, мозъкът действително преминава в състояние на повишено съзнание, характеризиращо се със значително разширяване на невронната мрежа и електрическата активност.

Според учените за окончателното потвърждение на новооткритите особености на мозъка ще трябва още известно време, необходимо за извършване на повторни проверки. Освен това ръководителите на групата споменават, че въпреки по-високото ниво на ефективност и производителност на главния мозък под наркотичното въздействие, това не променя факта, че това води до по-бърза деградация на мозъчните клетки. Така или иначе откритието може да послужи за достатъчно здрава основа за създаването на нови видове терапии с прецизно използване на различните наркотични вещества.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Intel пусна нова генерация процесори, създадени специално за изкуствен интелект

23 | 18.10.2017