Векове наред концепцията за вечен живот не напуска съзнанието на хората - всички ние се надяваме изворът на младостта все пак наистина да съществува. Джеф Безос явно има някаква идея как да го открие, защото обяви, че събира екип от най-добрите учени, които да му съдействат за разработване на технология за безсмъртие. Стартъпът носи името Alto Labs и за него отговаря Хал Барън, бивш главен научен директор във фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline. „За мен е голяма чест, че ми беше предложена тази неповторима възможност да ръководя такава уникална компания с трансформираща мисия за обръщане на болестта“, каза Барън в прессъобщение от стартъпа. Към екипа се присъединява още и носителят на Нобелова награда за медицина за 2012 г. за работата си в изследванията на стволови клетки д-р Шиня Яманака, както и Дженифър Дудна - съносителката на Нобеловата награда за химия през 2020 г. за нейната роля в разработването на инструмента за редактиране на гени CRISPR.

Разбира се, безсмъртието има висока цена - Безос обяви, че вече е осигурил повече от 3 милиарда долара начално финансиране, като освен това е привлякъл към идеята и милиардера от руско-израелски произход Юри Милнър. В основата на стартъпа е разработването на технология против стареене, която се основава на биологично препрограмиране. Това е метод за основно подмладяване на вече „узрели“ клетки. На теория клетките на всеки от нас извършват изключително сложни действия като възстановяване на тялото след боледуване или травма и се търси начин този процес да се поддържа с остаряването и дори да се прилага при заболявания, свързани с възрастта, като деменция. Не знаем дали начинанието ще отбележи напредък, но ако това не се случи - поне ще се уверим, че дори всички пари на света заедно с екип от най-добри учени не могат да победят смъртта.

Снимки: Unsplash

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Виж още:  Първото космическо филмово студио ще се скачи с МКС през 2024 г.