Модул, който е дом на филмово студио и спортна арена, може да бъде свързан към Международната космическа станция до декември 2024 г. Space Entertainment Enterprise (SEE), която е съвместен продуцент на филм с Том Круз, който частично ще бъде заснет в Космоса, стои зад проекта. Ако и когато SEE-1 стартира и работи, модулът планира да бъде домакин на телевизионни и филмови продукции, както и на музикални събития и някои видове спорт, които могат да бъдат заснети или предавани на живо.

Axiom Space, която преди две години спечели договор на НАСА за изграждане на първия комерсиален модул на МКС, ще построи станцията. Ако всичко върви добре, SEE-1 ще бъде свързан с Axiom на МКС. Станция Axiom е планирана да се отдели от МКС през 2028 г., като SEE-1 все още ще остане свързан.

Остава да видим дали SEE и Axiom могат да изпълнят плана си. SEE не каза колко ще струва съоръжението, но в момента се планира кръг за набиране на средства.

Миналата година руски екип засне за първи път пълнометражен филм в Космоса, изпреварвайки Круз и неговия режисьор Дъг Лиман. Този филм, който се нарича The Challenge, се очаква да излезе тази година. Междувременно Круз и Лиман се очаква да заснемат филма си на МКС по-късно през 2022 г.

Снимка: Space Entertainment Enterprise

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография