Ману Пракаш, заедно с неговия екип, може да направи много, използвайки толкова малко. Неговата идея е доказателство, че понякога е достатъчно да погледнем нещата от по-различен ъгъл, за да можем да направим промяната.

 

Микроскопът е сложно устроен оптико-механичен увеличителен уред, който не е особено практичен, ако трябва да се използва в полеви условия. Разбира се, това се прави, но не е достатъчно удобен за пренос, а не на последно място – не е и никак евтин. Това го превръща в нещо рядко в изоставащите страни. Лошата новина е, че те се нуждаят изключително много от него. Всяка година милиони хора умират от малария, а милиарди трябва да бъдат изследвани, тъй като са застрашени. Те чакат месеци, за да получат своята диагноза. Често това се случва твърде късно, което може да доведе и до фатален край. Проблемът идва от устройството, което е и техен спасител – микроскопът. Както вече споменахме, той е тежък, обемист и скъп. Да, има дарения, които осигуряват тази техника, но екипът на Пракаш е открил, че често тя е твърде сложна за използване или не може да бъде преместена. Как може да бъде решен този проблем? Чрез FoldScope. Това е напълно функциониращ микроскоп, изработен от хартия. Той може да бъде отпечатан, а след това е нужно само да бъде сглобен – сякаш е оригами. Освен хартията са нужни само още няколко части – лещи, батерия за часовник и LED светлина. Сглобяването отнема около 10 минути, а цената е по-малко от долар. Впечатляващо. За по-голямо улеснение няма инструкции, няма неразбираеми езици, а само цветове, които да насочват.

 

FoldScope в действие


Силата на приближение зависи от типа използвани лещи, но е възможно да достигне до 2000x. FoldScope може да се използва и от деца. Налични са различни модели, като някои от тях имат възможност да се използват и като проектори – изобразявайки образа на изследваната проба върху стена. Батерията може да издържи до 50 часа, което е повече от достатъчно време.

 

Тъй като микроскопите се изработват от хартия, те са изключително издръжливи - не могат да се счупят, ако паднат на земята. Това със сигурност е едно изобретение, родено от една отлична идея, която може да спаси животи. Ако се интересувате повече за FoldScope, можете да прочетете подробния доклад на този адрес (на английски език).