Употребата на грозде понижава кръвното налягане и подобрява състоянието на сърцето. Това се твърди в статия, публикувана в списание Journal of Gerontology: Biological Sciences от група учени от Мичиганския университет.

Авторите на изследването са наблюдавали в продължение на 18 седмици опитни мишки. Хранили една група от тях с екстракт от десертно грозде. След края на експеримента, гризачите, които били на гроздова диета имали по-ниско кръвно налягане и по-добра сърдечна дейност. Резултатите били по-добри от тези на мишките, които не яли от екстракта, но за сметка на това получавали лекарства за сърце.

Това потвърждава нашата теория, че някои вещества, съдържащи се в гроздето, директно влияят на риска от сърдечно-съдови заболявания, пише ръководителят на проекта Мичъл Сеймур. Според учения влияние оказват естествените оксиданти, които се намират в него.

Тагове: