От NXT Health, дизайнерска компания с нетърговска дейност, са изготвили проект за идеална болнична стая. Проектът е наречен „Стая за пациенти 2020“ и е смесица от най-доброто от Американската медицинска организация, магазин на Apple и елементи от... филма "Трон". Стаята е пълна със заоблени бели панели и алуминиеви елементи, чийто синтез наподобява iPhone – подходящо, тъй като задно осветени тъч панели се появяват на почти всяка повърхност, която бива докосвана. Панелите ще предоставят най-важната информация за пациента – медицинско досие и жизнени показатели. Нужната информация трябва да бъде на разположение там, където е удобно за доктора, а не където техниците са решили, че трябва да бъдат мониторите. Пациентите няма да боравят с бутони или електрически ключове – когато докоснат повърхността лампите ще светнат.

 

В последно време болниците взимат все повече идеи за интериора на стаите си от хотели, за да предложат по-приятна обстановка на пациентите. Проблемът е, че дезинфекцирането се превръща в затруднение. Идеята на дизайнерите е да създадат така стаята, че всичко да бъде възможно най-удобно. Когато медицински служител влезе в помещението, червени светлини под мивката ще им напомнят да измият ръцете си, а когато всичко е дезинфекцирано – светлината ще е зелена.

 

Дизайнът изглежда изключително интересно, а вложените идеи биха подобрили работата на персонала и престоя на пациентите. Всичко това за момента остава просто на снимки, но до 2020 г. има още няколко години...