Американски учени са изобретили малък ултразвуков скенер,проектиран да се използва с мобилен телефон, а сканираният образ се изобразява на екрана му. Идеята, която имат създателите на скенера MobiUS, e да се подпомогнат лекарите, които работят в страни от Третия свят.

 

Ултразвуковият скенер използва вълни с висока честота, за да се създаде образ на различни части от тялото – за поставяне на по-точна диагноза. Най-често се използва при бременност, за да се види бебето в утробата; за преглеждане на органи като сърце, дробове, пикочен мехур и други. Този тип скенери са големи, скъпи и са разположени в клиники, които често са на голямо разстояние от нуждаещите се хора. Решението на този проблем отнело на учените три години – разработка на мобилен уред, който може да споделя образа чрез мобилна мрежа или Wi-Fi.

 

Скенерът е оборудван със собствен Windows таблет или смартфон, но разработчиците работят върху съвместимост с устройства с Android или iOS.

 

Цената на MobiUS e 7000 паунда, а на нормален скенер – 60 000. Според данни на производителите в момента повече от 70% от населението нямат достъп до ултразвуков скенер. Именно това е дало идеята за този портативен вариант.