Хората, които са по-малко уязвими от въздействието на COVID-19, трябва да имат възможност да се върнат към нормалния си живот, заяви наскоро група британски експерти.

Техният доклад, спечелил гореща подкрепа от медицински специалисти, академични среди и широката общественост в цял свят, призовава за подхода на стадния имунитет за справяне с пандемията COVID-19, като същевременно властите защитават най-уязвимите групи от населението. Учени от университетите в Оксфорд, Нотингам, Единбург, Ексетър, Кеймбридж, Съсекс, Йорк, Лондонския университет "Сейнт Джордж", Стратклайд, Лестър, Лондонския университет "Кралица Мери" и Университета на Източна Англия са сред експертите, подписали декларацията.

Ето какво казват учените: „Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на хората от сегашния подход за справяне с COVID-19 и препоръчваме такъв, който наричаме "фокусирана защита". Настоящите политики за карантина оставят опустошителни последици за краткосрочното и дългосрочното обществено здраве. Резултатите включват по-ниски нива на ваксинация в детска възраст, влошаване на страдащите от сърдечносъдови заболявания, по-малко скрининг за ракови заболявания и влошаване на психичното здраве - нещо, което неминуемо ще доведе до по-голяма смъртност в следващите години, като работната класа и по-младите членове на обществото носят най-голямото бреме. Запазването на тези мерки, докато се открие ваксина, ще причини непоправими щети, като непривилегированите ще бъдат непропорционално ощетени."
Това действие идва след неотдавнашни изказвания от лидера на Националната здравна служба в Англия, Сър Саймън Стивънс, който заяви, че искането за всички над 65 години да бъдат защитени би било "апартейд, основан на възрастта".

Но тази теория има яростни противници, които открито се противопоставят на тези гръмки мнения. Друг експерт заяви, че докладът игнорира нарастващите доказателства за изключително продължителна COVID-19 пандемия. Според него хиляди годни и млади хора, които се заразяват с вируса, остават изтощени месеци след прекараната лека форма на заболяване, като това нарушава икономиките на засегнатите от вируса държави.



От друга страна именитият проф. Джереми Росман, почетен старши преподавател по вирусология в Университета в Кент, посочи, че скорошните изследвания показват, че защитните антитела вероятно доста "бързо се разпадат" и че има голямо количество на случаи със скорошна повторна инфекция с коронавирус.

"За съжаление тази декларация игнорира три критични аспекта, които могат да доведат до значително въздействие върху здравето и живота. Първо, все още не знаем дали е възможно да се постигне стаден имунитет. Той разчита на трайна имунологична защита от реинфекция с коронавирус; все пак сме чували за много скорошни случаи на повторна инфекция и някои изследвания показват, че защитните антитела могат да се разпаднат доста бързо. Второ, декларацията се фокусира само върху риска от смърт от COVID-19, но игнорира нарастващата тревожност от дългото боледуване и че много здрави и млади хора с лека форма на коронавирус изпитват продължителни симптоми и дългосрочна неработоспособност. Трето, държавите, които са се отказали от ограниченията за карантина в полза на личната отговорност и целенасочената защита на възрастните хора като Швеция, не са успели да защитят успешно уязвимото население."


Снимка: shutterstock; Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs. робот