Японската технологична компания NTT Resonant е успяла да обучи изкуствен интелект да отговаря на въпроси, свързани с взаимоотношения в семейството и връзките, както и да дава съвети по тези теми. Системата се казва Oshi-el и подобно на кореспондент, който отговаря на изпратени въпроси към него от непознати хора, тя ще връща подходящите отговори, когато бъде запитана на тази тематика. Учените казват, че това е едно от най-трудните досега постижения в областта на AI, тъй като изкуственият интелект трудно се справя с т.нар. нефактологични въпроси (въпроси, които нямат научни доказателства и научна база данни, която да ги подкрепи).

Макото Накатсужи от компанията - създател на изкуствения интелект, казва, че „повечето ботове от този вид в наши дни могат да ви дават само кратки отговори и най-вече на фактологични въпроси. Въпроси, отнасящи се до любов и връзки, особено в Япония, често пъти водят до сложни отговори дълги по една страница. Именно затова е трудно да се създаде изкуствен интелект, който да може да ги дава“.

Екипът от NTT е създал алгоритъма, използвайки близо 190 000 зададени въпроса и получените на тях 770 000 отговора, които са взети от форума на компанията. След това е изградена формула за даване на отговори, която е съставена от едно изречение, изразяващо съчувствие, след това предлагане на потенциално решение за проблема и допълнителен коментар с окуражаване и подкрепа.

Oshi-el избира и комбинира най-подходящите отговори от събраната база данни, като се опира на ключовите думи, използвани в зададения казус. Естествено се случва понякога думите да имат двойствено значение и дори самата дума „връзка“ може да се отнася за връзка между мъж и жена, но и между дете и майка например – тогава се случват потенциалните грешки.

 

Да се избяга от сценария

Към момента разработките са насочени към избягването на изкуственото звучене на даваните съвети и отговори. Но Oshi-el вече е напълно способна да отговори на жена, попаднала в любовен триъгълник, че разбира как се чувства, че вижда, че това е трудно за нея, и че смята, че единият мъж от описаната ситуация я харесва повече от другия – след което да я насърчи да действа.

Все пак подходът е доста ограничен – за да напише по-аналитичен отговор, изкуственият интелект трябва да може да разбере и осъзнае истински въпроса. „В контекста на AI обаче все още нямаме ясна концепция кое минава за истинско разбиране“, казва един от разработчиците.

Илон Мъск започва тунела под Лос Анджелис за облекчаване на трафика