Татуировките са интересен вид изкуство - изпълнено с преживявания, талант и немалка доза болка. Защото няма какво да се лъжем - инжектирането на малки капки мастило под кожата е приятно изживяване само за малцина. Но изследователи от Технологичния институт на Джорджия може би са намерили начин да създадат алтернатива, като заимстват нова медицинска технология за създаване на самонанасящи се татуировки, които изобщо не причиняват болка.  
Малко известен факт е, че не всички татуировки се правят по собствено желание - някои от диагностицираните с онкологични заболявания пациенти, преминаващи през многократно лечение с лъчева терапия, са татуирани с малки референтни знаци, позволяващи на машините и радиационните лъчи да бъдат насочвани бързо, точно и безопасно всеки път. Други пък се опитват да скрият следоперативни белези и т.н. Ето защо екип от изследователи от Технологичния институт на Джорджия преоткрива микроиглената технология като алтернативна техника за татуиране. Както подсказва името, микроиглите са достатъчно малки, за да инжектират лекарства или медикаменти под кожата, без това да е съпроводено от неприятни усещания. Размерът им позволява те да се групират и да се прилагат директно върху кожата с помощта на пластири.

 
Микроиглите, създадени от екипа на Georgia Tech, са по-малки от песъчинки и са направени от истинско мастило за татуировки, което се съдържа в „разтворима матрица“, прикрепена към гъвкав пластир. Всяка микроигла по същество работи като пиксел на по-голямо изображение и когато пластирът се притисне в кожата, оставайки за няколко минути, мастилото се разтваря в кожата, оставяйки разпознаваем образ зад себе си, но без каквито и да е отоци или кървене, познати от традиционните техники за татуиране. Цветът на мастилото, използвано за създаване на всяка микроигла, може да бъде персонализиран за създаване на пълноцветни изображения на татуировки - точно както правят пикселите на екрана на вашия смартфон. Не е изключено да бъдат приложени и мастила, които са видими само под ултравиолетова светлина, ако целта е да се запази поверителна определена информация. Според публикуваното в iScience изследване, татуировките потенциално могат да издържат до една година, но също така имат и по-кратък живот, ако вместо това се използват мастила за временни татуировки. В сегашната си форма подходът с микроиглите изглежда като обещаваща алтернатива на традиционните техники за татуиране, но все още е далече от това да замени почерка на талантлив татуировчик. Масивите от микроигли са сравнително малки и нямат достатъчно плътност, за да създадат изображения с висока точност. Но тъй като технологията постепенно се подобрява, процесът на получаване на истинска татуировка може един ден да не се различава особено от познатите ни детски временни татуировки.  

Снимки: Unsplash/Georgia Tech

Виж още: Прогноза: до 25 години ще открием живот извън Слънчевата система