Пандемията продължава да е един от най-големите световни проблеми, като отделните държави се опитват да прилагат множество техники за овладяването й. Вариантите на вируса обаче се появяват един след друг, оставяйки ни с усещането, че нищо няма да се промени скоро. Но може би има надежда. Според прессъобщение на Университета на Пенсилвания учени от няколко университета си сътрудничат, за да създадат нова дъвка, която да неутрализира вируса COVID-19 и да помогне за намаляване на разпространението му.

„SARS-CoV-2 се възпроизвежда в слюнчените жлези и знаем, че когато някой, който е заразен, киха, кашля или говори, част от този вирус може да достигне до други“, каза водещият изследовател Хенри Даниел от Училището по дентална медицина в Пенсилвания. Според учените дъвката би била подходящ начин да неутрализира вируса в слюнката, като дава лесен начин за евентуално намаляване на източника на предаване на болестта. Преди пандемията Даниел е проучвал протеин за лечение на хипертония. Неговата лаборатория отглежда ангиотензин-конвертиращия ензим 2 или ACE2, използвайки патентована система за производство на растителна основа. Даниел и колегата му Hyun (Michel) Koo също са си сътрудничили в изследванията за разработване на дъвка, инфузирана с растителни протеини, които разрушават зъбната плака. Ето защо са се запитали дали този подход не може да бъде предприет и по отношение на пандемията.

Според статия, публикувана от екипа в списанието Molecular Theory, учените са на пръв път, понеже е бил регистриран драстичен спад в количеството на наличния вирус в тестовите тампони. В прессъобщението се казва, че дъвката може да бъде особено полезна за стоматолозите в ситуация, в която пациентът трябва да свали маска, за да получи необходимото лечение. В крайна сметка, ако дъвката намалява вероятността от разпространение на COVID, това е интригуваща възможност.

Снимки: Unsplash

Виж още: Илон Мъск планира догодина да бъдат поставени първите Neuralink чипове на пациенти