Изследователи от Университета Дюк в САЩ надариха мишка с възможността да вижда в инфрачервения диапазон. Благодарение на имплантиран в мозъка чип мишката е получила възможността да използва инфрачервения спектър за търсене на вода. Изследването е базирано на предишни опити, в които в мозъка на мишките са били поставяни електроди.

 

В първите опити в мозъчната кора на опитните мишки са поставяни електроди, които са предавали информацията от закрепен на главата инфрачервен датчик, стимулирайки определена част от мозъка при приближаване на мишката към източника на инфрачервена светлина. С помощта на този сензор мишките са успели да намерят пътя до водата, разположен под източник на инфрачервена светлина, но им е трябвало около месец, за да се научат да използват своето ново сетиво.

 

В новата версия на експеримента учените са усъвършенствали електродите. Разликата между двата опита може да се опише като разлика между игра на „топло-студено“ и навигация по компас. В момента мишките могат да получат повече информация за местоположението на източника на инфрачервената светлина и да го намерят далеч по-бързо. Учените отиват и по-далеч, имплантирайки електроди в зрителния участък на главния мозък. В резултат на това мишките са започнали да се справят със задачата само за 1 ден. Авторите на изследването свързват успеха си с това, че дължината на вълните инфрачервената светлина е близка до тази на видимата светлина. Учените се надяват, че техните експерименти ще помогнат някой ден да снабдят и човека с инфрачервено зрение. Или казано в шеговит тон - това може да ни бъде много полезно при търсенето на топла пица или за откриването на мутанти в градската канализация например.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Живеем ли живота на предците си?

127 | 13.10.2018