В ново проучване учените казват, че могат да обяснят тъмната материя, като въвеждат частица, която се свързва с петото измерение.

Докато „изкривеното допълнително измерение“ (warped extra dimension, или WED) е запазена марка на популярен физически модел, въведен за първи път през 1999 г., това изследване, публикувано в The European Physical Journal C, е първото, което последователно използва теорията, за да обясни дълготрайната тъмна материя в рамките на физиката на частиците.

Нашите познания за физическата вселена разчитат на идеята за тъмната материя, която заема по-голямата част от материята във Вселената. Тя представлява вид ударни частици, които помагат на учените да обяснят как работи гравитацията, тъй като много от характеристиките на света около нас биха се разтворили или разпаднали без „х фактора“ на тъмната материя. Въпреки това тя не нарушава частиците, които виждаме и „усещаме“, което означава, че трябва да има и други специални свойства.

„Все още има някои въпроси, които нямат отговор в рамките на традиционната физика“, обясняват учените от Испания и Германия в своето проучване.

„Един от най-значимите примери е така нареченият йерархичен проблем - въпросът защо бозонът на Хигс е много по-лек от характерната скала на гравитацията. Стандартният модел на физиката не може да побере някои други наблюдавани явления. Един от най-ярките примери е съществуването на тъмна материя.“

Новото проучване се опитва да обясни наличието на тъмна материя с помощта на WED модел. Учените са изследвали фермионни маси, които според тях могат да бъдат предадени в петото измерение чрез портали, създавайки реликви от тъмна материя и „фермионна тъмна материя“ в рамките на петото измерение.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.