Датски медици от Университета на Копенхаген препоръчват на тези, които не искат да натрупат излишни килограми по време на коледните и новогодишните празници, да ядат повече натурален шоколад, съобщи ИТАР-ТАСС.
   
Полезните свойства на този какаов продукт са известни отдавна. Той подобрява кръвообращението и намалява риска от образуване на тромби, защитава организма от въздействието на свободните радикали, намалява стреса и дори повишава настроението на малките деца.
   
Експерти от Университета на Копенхаген са установили, че горчивият шоколад е по-полезен от млечния. Освен това той създава продължителното усещане за ситост. На празничната трапеза намалява желанието да се яде повече сладка, мазна или солена храна.
   
Сътрудници на факултета  "Жива наука" в датската столица са извършили експерименти с доброволци, които разделили на две групи: на едните давали натурален шоколад с повече какао, а на другите - млечен. След определен период от време предложили на участниците в опита да похапнат вкусна пица. Представителите на първата група проявили към нея далеч по-слаб интерес.
   
Освен това датските учени са извършили експерименти със самия шоколад, като се се опитали не само да намалят количеството на калории в него, но и да подобрят вкусовите му качества. Групата специалисти начело с експерта по лечебно хранене Арне Арструп смята, че за направата на чудодеен шоколад е нужно в него да се добавят нови компоненти. На първо място става въпрос за лютата чушка, която ускорява храносмилателния процес, а също ленено масло, пречещо на затлъстяването.

Тагове: