Учени от китайския град Женжу планират да инжектират стволови клетки, извлечени от човешки ембриони, в мозъка на пациенти със заболяването Паркинсон. Целта е да се намалят проявите на симптомите на болестта, които са наистина изключително тежки и непредвидими. Отново чрез стволови клетки от ембриони, друг екип специалисти от същия град се надяват да възстановяват зрението на пациенти, заменяйки мъртвите клетки на ретината.

Двете нови опции за лечение идват в период на промяна за законите за третирането на стволови клетки за медицински цели в Китай. Посоката на действие става много по-смела, а разработките и опитите върху хора – все по-чести. Въпреки, че подобно лечение със стволови клетки вече се е провеждало върху хора с Паркинсон в Австралия, там ставаше дума за клетки извлечени само от яйцеклетка, без тя да бъде оплодена първо и да образува ембрион. Това се правеше с цел заобикаляне на етични и морални въпроси, повдигани при въпроса за създаването на човешки ембриони единствено с цел лечение на болести.

Стволовите клетки са нещо като празен лист, на който може да се напише всичко. Те могат да се програмират да изпълнят конкретна роля в тялото и затова са толкова обещаващи при клинични изследвания. Потенциалът им е толкова голям, че биха могли да се превърнат буквално във всичко. При стволовите клетки в изследването за бъдещо потенциално лечение за Паркинсон, те се „насърчават“ да подменят загубените нервни клетки и тъкани дълбоко в мозъка в район, наречен базална ганглия.

При превръщането на ембрионалните стволови клетки в такива, които да подменят дегенериралите тъкани, учените се надяват да възстановят изгубени функции на тялото или да подпомогнат спирането на тежките симптоми. Въпреки големите надежди, които им се възлагат, има учени като Жан Лоринг от Калифорния, които се съмняват в огромния успех на този тип лечение. Лоринг казва, че „това, че не знаем в какво биха могли да се превърнат тези клетки е притеснително“. Китайските учени обаче държат на успеха при тестовете върху животни, които са показали много обещаващи резултати.