По време на лекция в Кралския институт за технологии в Стокхолм, Швеция,  Стивън Хокинг обяви, че е решил така наречения информационен парадокс. Парадоксът е конфликт между квантовата механика и общите модели на относителността, който е притеснявал физиците повече от четири десетилетия.

Информационният парадокс произтича от черните дупки - конкретно какво се случва с информацията за състоянието на обектите, които попадат вътре. Според квантовия механичен модел информацията остава непокътната, докато Общата теория на относителността твърди, че тя наистина се унищожава от черните дупки заради огромната гравитация. Но Хокинг предлага трето мнение: информацията всъщност никога не попада в черните дупки.

"Аз предлагам, че информацията се съхранява не във вътрешността на черните дупки, както се очаква, а на границата им, хоризонта на събитията", казва той.

По принцип Хокинг твърди, че информацията за частиците, всмукани в черните дупки, седи на повърхността на хоризонта на събитията, като холограми (2D остатъчни образи на 3D обекти).

"Идеята е, че супер преводите са холограми на входящите частици", казва той. "По този начин те задържат цялата информация, която в противен случай ще бъде загубена."

Нещо повече, тази информация може действително да "избяга" от черните дупки благодарение на лъчението на Хокинг - концепция, според която фотоните понякога могат да бъдат изхвърлени от черна дупка заради произволни квантови флуктуации.

"Информацията за входящите частици се връща, но в една хаотична и безполезна форма. Това решава информационния парадокс. За всички практически цели информацията се губи."

Дори информацията да отива в паралелна вселена (което според Хокинг е напълно възможно), тя няма да може да бъде използвана. Това е все едно да опитваш да прочетеш данните от повреден харддиск. Разбира се, там все още има "информация", но тя просто няма да ви бъде от полза.

Лекция на Хокинг беше само началото. Малкълм Пери, професор в катедра Приложна математика и теоретична физика в Кеймбридж, който си сътрудничи с Хокинг, ще публикува повече подробности за новата теория. През следващия месец двамата ще публикуват документ, напълно описваща констатациите им.

 

 

Прочетете още: Софтуерът, който позволява на Стивън Хокинг да говори и пише, вече е свободно достъпен