Департаментът за земеделие на САЩ одобри отглеждането на два нови сорта генетично модифицирани ябълки. Arctic Granny и Arctic Golden са версии на популярни сортове ябълки (Granny Smith и Golden Delicious), които потъмняват значително по-бавно. Това е постигнато чрез добавяне на допълнителни копия на гена, отговорен за процеса. Естествената реакция на плода в този сценарий е пълно блокиране на гена, в резултат на което намалява произвеждането на ензима, отговорен за потъмняването.

Освен че елиминира един от най-досадните аспекти на плода при директна консумация, генетичната промяна е добра новина и за производителите на предварително нарязани и пакетирани ябълки. В момента потъмняването на плодовете в такива продукти се забавя чрез химическа обработка, чиято цена възлиза на около 40% от всички производствени разходи. Новите сортове ябълки не крият рискове за околната среда, други растения или животни, а отглеждането им ще става след заплащане на лиценз. Таксата от 1500 долара на акър се плаща еднократно. Въпреки предимствата на "арктическите" сортове ябълки доста вероятно е да не ги видим в магазините в близките години. Основното притеснение на производителите е негативното отношение към ГМО храните, което много потребители имат.

Видяхте ли ГМО растенията, които служат за произвеждане на пластмаса?

Тагове: