В скоро време магнитното поле на Земята може да отслабне, като по този начин ще лиши намиращите се в орбита изкуствени спътници от защита от слънчевата радиация.
До този извод достигнали германски геофизици, които анализирали данните от измененията в земното ядро за последните 9 години.
Това съобщава електронното издание space.com, като се позовава на списание Nature Geoscience.

Изследователите твърдят, че през последните няколко месеца измененията в магнитното поле са били особено силни.
Досега се са регистрирани толкова резки движения. Магнитното поле се променя в района на южната част на Атлантическия океан, където неговата дебелина е една трета от нормалната. За последните 10 години полето е отслабнало с 10%.

Смята се, че магнитното поле на Земята се образува заради движението на металното течно ядро на планетата. То има капковидна форма и се простира в космоса на около 58 000 километра.
То защитава флората и фауната на Земята, както и обикалящите в орбита спътници от интензивното слънчево излъчване.

Периодично магнитното поле променя ориентацията си: неговите полюси сменят местата си. Последното такова изменение е станало преди 780 000 години.

Измерванията на движението на земното ядно, направени с помощта на спътниците CHAMP и Orsted показват, че в скоро време ще настъпи поредната смяна на полюсите.
Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Най-четени
Всички

Новината, която феновете на Xperia и Sony искаха да чуят

74 | 23.05.2019
Още от HiEnd

Samsung ъпгрейдва значително камерите на смартфоните си

53 | 23.05.2019