Една от най-популярните и обичани напитки в света – кафето – вероятно ще стане още по-популярна след новото изследване, публикувано от учени в Лондон. Проведено от Международната агенция за изследване на рака (IARC) и Кралския колеж в Лондон, проучването включва над половин милион европейци над 35 години и сочи, че кафето има много здравословно влияние. Открита е директна връзка между повишената консумация на кафе и по-ниската смъртност (от всякакви причини).
Данните са събрани от десет европейски държави, всяка от които със собствени предпочитания за кафето – италианците с късото еспресо и англичаните с капучиното с пяна. Без значение от вида кафе данните сочат за повишено здраве у консуматорите му. Изследването, което стартира преди 16 години и сега завършва финалния си стадий, показва, че сред хората, които са пили повече кафе, има по-ниска смъртност спрямо тези, които не са.
Водещият автор на изследването, д-р Марк Гюнтер от IARC, казва, че „повишената консумация на кафе вече се асоциира с понижен риск от смърт от всякаква причина и най-вече от заболявания на кръвообращението и на храносмилането“. Той добавя и че резултатите са били много подобни и в десетте държави, където е проведено проучването. Има доказателства и че консуматорите на кафе водят по-здравословен начин на живот и имат по-добър контрол на глюкозата в тялото (това е доказано чрез анализиране на метаболитни биомаркери на 14 000 души). Необходими са още изследвания, за да се докаже кои от всички съставки на кафето оказват такова благотворно влияние на здравето. Гюнтер обаче казва, че до три чаши кафе на ден в никакъв случай не вредят, а постоянното му присъствие в диетата би довело до положителни, здравословни ефекти.