Обикновените глухарчета съдържат много ценен продукт – природен каучук, но досега това не представляваше интерес за представителите на промишлеността. Ето обаче, че ситуацията коренно се променя, тъй като в момента учени са се заели със задачата да определят кои точно растителни белтъци може да изиграят важна роля при производството на гума в заводите. Резултатите от изследването относно оригиналната екологична идея са публикувани в списание Nature.
Бялата течност или „млякото“ на глухарчетата, което съдържа в себе си каучук се изработва от специални клетки на растението. Ключова роля в биосинтеза на каучка в глухарчетата играе особен белтъчен комплекс, разположен на повърхността на т.нар „гумени частици“. Тези кръгли частици съдържат полиизопрен – основен компонент на каучука, като самите те са затворени в защитна обвивка. Изследователите от технологичния институт в Мюнхен и английската компания TRM Ltd са изолирали белтъка, наричайки го „активатор на каучуковата тренсфераза“. Учените предполагат, че този белтък може да бъде полезен за създаването на комплекс за биотехнологично производство на каучук и гума. Новото изследване е показало и още един важен белтък, който играе ключова роя във формирането на дължината на веригите на полиизопрените. Именно тези ферменти придават на каучука неговите естествени свойства, такива като еластичност и гъвкавост.
Международният научен проект съществува в продължение на няколко години, като професор Волфганг Ейзенрайх разказва, че в началото екипът от учени е започнал с проучване използването на стабилни изотопи в процеса на производството на латекс. В новия проект, учените са концентрирали вниманието си върху изучаването на полиизопрените.
До момента, учените все още не са успели да получат каучук чрез този биотехнологичен метод, но са радостни, че са могли да определят два важни компонента за биосинтез на каучука. Следващият етап е провеждането на серия лабораторни експерименти, чиято цел е да се изясни ролята на каучука в растенията.