Вчера бе тестван вкусът на първия отгледан в лаборатория бургер. Припомняме, че проектът е изцяло финансиран от един от основателите на Google, Сергей Брин, а цената на малкото парче месо е 325 000 долара. То е синтезирано от стволови клетки, които извършват процеса на растеж сами, поставени в подходящи условия.

Най-скъпият бургер на бе опитан от австрийският учен Хани Руцлер и Джош Шонуолд, американски кулинарен автор. И двамата споделят, че консистенцията е отлична и цялостното изживяване е много по-близко до истински бургер, в сравнение с очакванията им. Все пак, Шонуолд набляга на факта, че липсата на мазнини прави месото малко безвкусно и сухо. Изглежда експериментът е по-успешен на от гледна точка на текстура и консистенция, но учените работят по процеси за синтезиране на мазнини.
"Франкенбургерът" вече е съден от мнозина за неестествения си произход, но истината е, че той е наложителен, ако жителите на Земята искат да продължат да консумират месо без ограничения в близките десетилетия. Концепцията може да бъде първа стъпка към справяне със световния глад.
Какво е вашето мнение за лабораторния бургер?