За пръв път света ще бъде сервиран хамбургер с месо, отгледано в лаборатория. Събитието ще се случи на пети август (понеделник), в Лондон. Месото за хамбургера е създадено от стволови клетки, които са отглеждани в лабораторни условия, а после комбинирани с мазнина (отново лабораторно създадена), за да се постигне сочност на хамбургера.

 

Изследователят Марк Пост от университета Мастихт в Холандия твърди, че цялостният проект е струвал общо 320 000 долара. Той обаче е финансиран от анонимен дарител, а учените, заели се с нелеката задача да създадат месо без да използват животни, са прекарали близо 10 години в опити за изграждане на месо, съдържащо захари, минерали и амино киселини в тъканта си.

 

Идеята на цялото упражнение е очевидна: да се създаде още един източник на храна за световното население – проблематичен въпрос, който става все по-наболял с растежа на популацията. Друга цел е да се намали консумацията на говеждо месо и производството му, което, според мнозина, вреди на околната среда.

 

Вижте какви други идеи има за избягване на световния глад!

Тагове: