Учените, изучаващи кратера от астероида, предизвикал гибелта на динозаврите, скоро ще представят документален филм, който ще бъде показан по BBC. Изследователите са извлекли от Мексиканския залив отломки от астероида, който е паднал там преди около 66 милиона години. Според тях 15-километровият астероид е паднал на най-неподходящото място на Земята, предизвиквайки глобална катастрофа.

Астероидът е паднал в плитчина, поради което в атмосферата се е издигнало огромно количество прах и дребни отломки, което е довело до по-късното захлаждане заради невъзможността Слънцето да пробие през плътните облаци от прах. Ако астероидът беше паднал на друго място, резултатите биха били съвсем други.

Основна роля за мащабите на катастрофата е изиграл не диаметърът на астероида, не самият взрив, а именно мястото на неговото падане. Ако астероидът е бил паднал няколко минути по-късно или по-рано, то той би се оказал в океанските дълбочини, което е щяло да доведе до значително по-малко влияние, като в атмосферата частиците прах, особено гипсовите, са щели да бъдат далеч по-малко. Облаците нямало да бъдат толкова плътни и слънчевата светлина е щяла да достигне до повърхността на планетата, което би дало много по-големи шансове на динозаврите да преживеят апокалипсиса“, казва Бен Гарод, един от авторите на филма. 15-километровият астероид е оставил кратер с широчина 200 км и няколко километра дълбочина. Според учените енергията, освободена при удара, е била еквивалентна на енергията на 10 милиарда атомни бомби, подобни на тази, хвърлена над Хирошима.