Астрономи откриха астероид, намиращ се в близост до Земята, който лесно може да бъде прекрачен от човек. Астероидът, който носи сигнатурата 2015 ТС25, има диаметър само 2 метра и първоначално бе открит от учени от Университета на Аризона през октомври 2015 г.  

Необичайно малкият му размер накара астрономите да продължат да го следят по време на неговото прелитане покрай нашата планета. Той направи това на разстояние от едва 128 хиляди километра или 1/3-та от разстоянието до Луната. Интересно е, че миниатюрният астероид е и едно от най-ярките подобни тела, откривани някога – той отразява около 60 процента от слънчевата светлина, която попада върху него. Според учените 2015 ТС25 може да се счита за комбинация между астероид и метеор.

“Може да мислите за него като за метеор, който все още се рее в Космоса и не е навлязъл в нашата атмосфера”, казва Вишну Реди от Университета на Аризона.

Накрая уникалният астероид се оказва един от най-бързо въртящите се астероиди, правейки едно пълно завъртане на всеки две минути.

Виж още: Cassini изпрати първите снимки от новата си орбита около Сатурн

Тагове: