Развитието на човечеството ни е довело до задънена улица. От една страна, сме достатъчно умни, за да създаваме машини, които имат капацитета да се учат с времето. От друга страна, има хора, които вярват, че ваксините против Covid-19 ще инжектират микрочипове в кръвта ни и след това 5G ще ни контролира. Не ни трябва супергерой, напротив, нужен ни е злодей.

Хората се борят. Независимо дали подкрепяте теорията, че това се дължи на нашата бозайническа психика, или вярвате, че сме способни да се сдържаме, но не желаем, фактът е, че сме насилствен вид. Агресивни сме и няма две мнения по въпроса. Това твърдение е подкрепено от проучване върху съществуващ материал относно човешката агресия, направено още през 2002 от учени от университета в Айова. Може да го откриете ТУК.

На този етап крайната спирка за човечеството изглежда е самоунищожение. Няма значение дали ще е заради климатични промени, предизвикани от нас самите, или чрез военни средства. За наш късмет също така сме много адаптивни (тема, която вече съм разглеждал ТУК). Това ни дава надежда, че МОЖЕ БИ ще намерим начин да живеем в мир и хармония. Проблемът на тази надежда е, че е абстрактна. Цялата човешка история до този момент сочи, че този мираж никога няма да се превърне в реалност. Ако все още не вярвате, че сме насилствен и свръхконкурентен вид, нека споменем, че реално разполагаме с достатъчно ресурси да нахраним всички хора на планетата. Просто избираме да не го направим.

Трябва ни по-силен противник. Поради липсата на такъв сме избрали сами да сме най-големите си врагове. Коронавирусът се опита да излезе на сцената и да заеме тази незавидна роля, но след около година ожесточена борба вече започваме да побеждаваме дори и него. Имаме нужда извънземните от Independence Day („Денят на независимостта“) да ни нападнат. Между другото много готин sci-fi екшън с Уил Смит в главната роля, ще оставя линк към трейлър тук някъде. Ако пък не са извънземни, предполагам, че и роботи убийци ще свършат работа.

Само за да сме наясно, не се моля всеки ден да дойдат неприятели от други планети, които да ни заличат. Просто казвам, че имаме спешна и неотложна нужда да фокусираме цялата тази наша адаптивна интелигентност върху някой... различен от нас самите. *Тук идват извънземните*, точно както в сюжета на Independence Day, ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ, извънземните създават проблем и ние сме предизвикани да го решим. Трябва по някакъв начин да се оптимизираме. В този случай това се явява пълното сътрудничество. Ако не се обединим, то тогава извънземните лесно ще отблъснат опита ни да ги спрем, но няма да се стигне дотам, защото ние ще се оптимизираме и ще решим проблема, нали? Нали?

Истинският казус е, че като хора често сме зли, фанатични и пълни със злоба. Да ни атакуват извънземни ще е само ЕДИН от проблемите ни. Ще трябва да продължим да умуваме над Брекзит, изборите в САЩ, ваксинирането на населението и дали най-новият план на Google относно етичността на AI е достатъчно добър. Обстрелването с лазери на световните столици само ще забави прогреса ни по останалите проблеми. Освен това нямаме контрол над извънземните. Всъщност те може дори да не съществуват в достатъчно еволюирала форма. Мисълта ми е, че не са надеждни врагове.

Познайте върху кое имаме контрол. Компютрите и изкуствения интелект, разбира се. И вместо да ги програмираме да се учат, време е да ги научим да ни предизвикват. При AI реално ние контролираме нивото на трудност на опонента. Това значи, че може да избегнем цялата тази част с лазерите и да преминем към етапа, на който започваме да работим заедно, за да победим. Модата при изкуствения интелект в момента е да ни улеснява живота. Военните го използват, за да надвиват други хора. За учителите това са виртуалните класни стаи. Някои от всичките му разнообразни приложения са привидно добри, други си казваме, че не са дотам морални, но трябва да изберем по-малкото зло. Колко повече може да си улесним живота, преди да се превърнем в хората от класиката на Pixar – Wall-E? Трябва да се съсредоточим върху това AI да ни бута до предела на силите ни, а не да ни гали с перце.

Да вземем за пример шаха. Спорът относно кой е владетелят на шахматната дъска, е в историята. Най-великите гросмайстори могат да бъдат победени от роботи, задвижвани от процесорите в мобилните телефони. Няма какво повече да се каже. Тази тема е приключена, но това всъщност е много позитивен факт. От векове използваме шаха като аналог на военни стратегии и щом компютрите са ни надминали в него, какво значи това? Един осъзнат изкуствен интелект, при реализиране на военни обстоятелства, най-вероятно ще ни надхитри тактически. Тогава няма да имаме избор, ще трябва да се обединим и да победим, използвайки нашата адаптивност, която не спирам да хваля. Точно заради това и военното обучение трябва да се извършва срещу опонент, по-способен от човека и не с цел да бъде убит, а да бъдат защитени собствените ни сили.

Ние, хората, не просто обичаме предизвикателства – ние ги жадуваме. Заради това съществува спортът. Причината да има милиардери е, че неподправеното ни човешко мислене намира идеята да си „най-добър“ за по-привлекателна от тази да си „най-добър за всички останали“. Може би е време технологията да започне да ни предизвиква по начини, по които не можем да се предизвикаме сами едни други. Няма нужда ни нападат извънземни, отговорите са тук, на Земята, точно под носа ни. Може би е време човечеството да спре да мисли как да улесни правенето на всички ужасни неща, които си причиняваме, откакто свят светува, по-лесно от всякога, и да даде нова насока на тези зли намерения. Може би е време да спрем да се страхуваме, че машините ще се обърнат срещу нас, и да създадем малко машини, които да се обърнат срещу нас, за да може да си го изкараме на тях. 

Снимки: Pixabay

Вижте още: Изкуствен интелект ще блокира оръжия, ако употребата им не е етична или законна