Акциите на Carmat SA отчетоха най-голямата си печалба за повече от седем години, след като компанията получи одобрение за продажба на първото в историята изкуствено сърце в Европа: кулминацията на 27-годишно усилие, започнало с идеята на френски кардиохирург, изложена пред авиокосмическа компания.

Carmat е резултат от сътрудничеството между Ален Карпантие – специалист по сърдечносъдова хирургия от болницата Georges Pompidou в Париж, и европейската компания за аеронавтика и отбрана EADS.

Акциите на Carmat са скочили с 66% за последната година, което дава на компанията пазарна стойност от около 407 милиона евро (496 милиона долара).

Изкуственият орган тежи 860 г и възпроизвежда максимално точно формата и основните функции на човешкото сърце. Той се прикрепя към предсърдията на пациента и се състои от две камери, четири клапи и система за регулация. Това го прави първото в света цялостно изкуствено сърце с размери, достатъчно малки, че да позволят трансплантацията му в гръдния кош на човек. Carmat днес е единствената биотехнологична компания, която предлага толкова успешно решение.

Резултат от 15 години изследвания и разработки, протезата понастоящем е с живот от пет години, което представлява близо 230 милиона пулса.

 

Изкуственото сърце на Carmat има огромен потенциал и може да пожъне 700 милиона евро годишни продажби в Европа до 2030 г., пише анализаторът на Portzamparc Мохамед Каабуни.

„Всички го чакаха и сега е тук“, пише Каабуни за сърцето на Carmat. „Знакът CE на европейските регулатори е от решаващо значение за пациентите и френската компания вероятно е получила безпрецедентно одобрение, като се има предвид колко голяма е медицинската нужда и колко редки и неефективни са другите решения“.

Carmat ще започне да продава устройството през второто тримесечие на годината.

Снимка: shuttstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно